Hipotireoza je stanje koje nastaje kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona. Rezultat je smanjena aktivnost štitne žlezde. Simptomi uključuju umor, spor puls, osetljivost na hladnoću, progresivno slabljenje vida, lupanje srca, povećanje telesne težine, zatvor, ukočenost u ekstremitetima i glavobolja. Konzumiranje određenih namirnica može pomoći da smanjite ili kontrolišete simptome hipotireoze.

Hrana bogata antioksidansima

Namirnice bogate antioksidansima mogu da obezbede podršku imunitetu i pomoći  će vam da se borite protiv mnogih oboljenja, pa tako i problema sa štitnom žlezdom. Hrana bogata antioksidansima može smanjiti simptome hipotireoze: paradajz, borovnice, trešnje, paprika, tikvice, aronija, aloe vera.

Hrana bogata jodom

Jod je važan mineral koji može da pomogne u lečenju hipotireoze. Nedostatak joda može dovesti do hipotireoze, koja se može tretirati jodom. Postoje suplementi joda, ali jod možete uneti i putem ishrane. Namirnice bogate jodom su brancin, bakalar, alge, mlečni proizvodi i voće i povrće koje raste na zemlji bogatoj jodom.

Namirnice bogate selenom

Selen je mineral koji može da bude koristan u borbi protiv hipotireoze. Namirnice bogate selenom su tunjevina, bakalar, jaja, sir, brazilski orah, pileće grudi, ovsena kaša i smeđi pirinač.

Koje namirnice treba izbegavati?

Određene namirnice mogu ugroziti efikasnost lekova koji se koriste u lečenju nedovoljno aktivne štitne žlezde.

Vlakna

Iako su namirnice bogate vlaknima poželjne u svačijoj ishrani, višak vlakana može eventualno uticati na apsorpciju sintetičkog hormona pod imenom Levothirokine. Sa lekarom razgovarajte koja koločina vlakana je optimalna za vaš organizam.

Orasi

Orasi mogu ostvarati uticaj na moć tela da apsorbuje hormone. Izbegavajte unos oraha ukoliko uzimate hormonsku terapiju, posebno u vreme kada pijete lek. To bi moglo uticati na stopu apsorpcije lekova i smanjiti efekat terapije. Rezultat je egzistiranje simptoma kao što su umor, bolovi u mišićima, zglobovima, slabost, neredovne menstruacije, pa čak i depresija.

Soja

Proizvodi od sojinog brašna mogu negativno uticati na apsorpciju sintetičkih hormona.

Seme pamuka

Seme pamuka se može nalaziti u nekim vrstama hlebova i suplementima, pa zato obavezno pročitajte sadržaj namirnica koje konzumirate.