Štitna žlezda je odgovorna za proizvodnju hormona koji regulišu mnoge funkcije u organizmu, uključujući i metabolizam. Hipotireoza se dijagnostikuje kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Hipotireoza može izazvati nekoliko komplikacija i čini da se pacijenti osećaju umorno i usporeno. Simptomi uključuju i probleme sa varenjem, zatvor, gojenje, bolove u mišićima i zglobovima.

Iako većina pacijenata mora i treba da koristi lekove za kontrolu ove bolesti, ishrana ima značajan uticaj na hormonalnu ravnotežu.

Primarni tretman za hipotiroidizam je lek, sintetički tiroksin, koji oponaša delovanje hormona T4. Uzimanje lekova ne leči ovo oboljenje, ali može da ga kontroliše u potpunosti kod većine pacijenata.

Međutim, dobro izbalansirana ishrana je neophodna da bi se, uz terapiju,  još bolje kontrolisala telesna težina i visok nivo holesterola, koji se često javljaju uz hipotireozu.

___________________________________________________________

Ukoliko želite da se konsultujete sa stručnim licem oko tipa ishrane i fizičke aktivnosti koje treba da upražnjavate kako biste se osećali bolje, kao i da izvršite kvantni pregled celog organizma sa detaljnim tumačenjem i savetima za ishranu, iskoristite akciju koja je trenutno u toku na Planeti Zdravlja.

Putem narednog članka, koji se bavi temom kvantna analiza, saznajte sve o ovom pregledu, kao i o načinu zakazivanja pregleda po promotivnoj ceni.

___________________________________________________________

 

Sledi nekoliko veoma korisnih saveta, koji mogu pospešiti efekat terapije i povoljno uticati na propratne efekte hipotoreoze:

1. Lek treba uzimati na prazan stomak, ako je moguće

Ako ne, pojedine namirnice ne bi trebalo da se konzumiraju u isto vreme kad se uzima lek. To su namirnice bogate vlaknima, orasi, sojino brašno, suplementi gvožđa ili multivitamini koji sadrže gvožđe i suplementi kalcijuma. Pomenute namirnice i dopune treba da se uzimaju nekoliko sati pre ili posle uzimanja leka.

2. Povećati unos joda

Neki pacijenti sa hipotireozom takođe imaju nedostatak joda. To se može popraviti unosom jodirane soli ili ribom i plodovima mora koji sadrže puno joda.

Bakalar, brancin, smuđ i alge su najbolji izvori joda.

Pacijentima koji imaju manjak joda, lekar može preporučiti konzumiranje oko 150 mikrograma joda dnevno ili više, ali ne više od 1100 mikrograma, jer previše joda opet može štetno delovati na štitnu žlezdu.

3. Ograničiti unos nezdravih masti, a povećati unos omega-3 masnih kiselina

Hipotireoza može izazvati visok nivo holesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

Lekovi za hipotireozu bi trebalo da drže nivo holesterola pod kontrolom. Ovo je važno, jer ako se ne leči, mogu se javiti visok krvni pritisak, srčana insuficijencija i atrijalna fibrilacija.

Međutim, pacijenti sa ovom bolešću mogu imati koristi od ograničavanja holesterola u ishrani.

Uvođenje omega-3 masnih kiselina u ishranu

Poželjno je uvrstiti suplement omega 3 masnih kiselina, koje uravnotežavaju odnos HDL-a i LDL-a, dobrog i lošeg holesterola, a utiču i na smanjenje vrednosti triglicerida u krvi.

Preporuka Planeta Zdravlja:

Preparat Arctic Sea, kompanije Forever Living-više saznajte putem sledećeg linka: https://planetazdravlja.com/omega-3-i-omega-9-masne-kiseline/

 

4. Povećati unos antioksidanasa

Namirnice bogate antioksidansima mogu da obezbede podršku imunitetu i pomoći će vam da se borite protiv mnogih oboljenja, pa tako i problema sa štitnom žlezdom. Hrana bogata antioksidansima može smanjiti simptome hipotireoze: paradajz, borovnice, trešnje, paprika, tikvice, aronija, aloe vera.

Preporuka Planete Zdravlja:

100% prirodan Aloe Vera Gel, kompanije Forever Living- više saznajte putem sledećeg linka:

https://planetazdravlja.com/aloe-vera-gel-u-sluzbi-naseg-zdravlja/

 

5. Povećati unos selena

Selen je mineral koji može da bude koristan u borbi protiv hipotireoze. Namirnice bogate selenom su tunjevina, bakalar, jaja, sir, brazilski orah, pileće grudi, ovsena kaša i smeđi pirinač.

Savet +

Prilikom konzumiranja preporučenih namirnica, treba voditi računa o kalorijskoj vrednosti i pravilno rasporediti obroke tokom dana.

Neredovna ishrana može dovesti do dodatnog usporenja metabolizma, kao i do nepoželjnih varijacija šećera u krvi.