Heljda

Heljda je plod semena biljke koja vodi poreklo iz Azije. Veoma je privlačna pčelama koje od nje mogu da proizvedu posebnu vrstu meda, tamne boje i jakog ukusa.

Heljda sadrži linolnu kiselinu, vitamine (B1, B2, B3, B5, E), esencijalne amino kiseline, minerale – hrom, bakar, mangan, folnu kiselinu – i odličan je izvor magnezijuma. Veruje se da ima dejstvo protiv tumora.

Pošto sadrži inosit, heljda reguliše metabolizam, masti i povećava asporpciju vitamina. Takođe pomaže jetri u obrađivanju hormona, lekova i glukoze i štiti je.

Heljda obezbeđuje potrebnu količinu proteina potrebnih telu jer sadrži esencijalne amino kiseline koje organizam ne može da proizvodi i koji treba da se unose putem ishrane.

Heljda smanjuje nivo holesterola tako što podstiče eliminisanje masti i štiti od arterosleroze. Sprečava razvoj bilijarne litijaze tako što reguliše sintezu žučne kiseline i eliminiše neutralne i masne kiseline.

Zahvaljujući količini magnezijuma koju sadrži, heljda ima opuštajuće dejstvo na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak.

Pošto sadrži dosta vitamina B, heljda se preporučuje u slučajevima poremećaja jetre i šećerne bolesti i drugih bolesti i stanja kod kojih se ne preporučuje konzumiranje šećera. Pošto ne sadrži šećer, idelana je za dijabetičare i ljude koji ne smeju da konzumiraju šećer ili puno kalorija (dakle, dobra je za dijetu).

Heljda može da pruži zaštitu od raka dojke, kao i od drugih oblika raka koji zavise od hormona. Zbog toga što sadrži antioksidanse, heljda poništaba štetno dejstvo rendgenskog zračenja ili drugih oblika zračenja.

Kako se heljda koristi u ishrani?

Neophodno je heljdu temeljno oprati pre upotrebe.

Brašno od heljde se može koristiti umesto običnog brašna.

Melem od heljde

Brašno heljde se pomeša sa toplom vodom da se dobije čvrsta pasta. Stavi se na bolno, na primer na zglobove, mesto 2 do 4 sata (uveče).

U kuvanju, heljda se potopi 24 sata u vodi, s tim da se voda često menja. To se zatim skuva i ostavi da se ohladi 20 minuta. Može se koristiti kao prilog, slična je pirinču. Brašno od heljde treba držati u frižideru i treba ga pojesti u roku od nekoliko meseci.

Mleko od heljde pravi se od heljdinog brašna. Dve kašike heljdinog brašna pomešaju se sa 250 ml tople vode na 38 stepeni. Zatim se brzo meša viljuškom oko 5 minuta, posle čega se filtrira i zasladi. Heljdino mleko može se kupiti i kao gotov proizvod.