Glavni uzrok neprijatnog daha (halitoza) su bakterije na zadnjoj strani jezika koje prouzrokuju neprijatan miris. Ove bakterije stvaraju nestabilna jedinjenja sumpora i druga štetna jedinjenja od hrane koju jedete. Pored toga, loša oralna higijena, bolesti desni i kvarenje zuba su takođe uzroci.

Bolesti bubrega, jetre, dijabetes mogu da izazovu neprijatan dah. Suva usta zbog određenih lekova ili pušenja, način ishrane, infekcije sinusa i pluća takođe mogu uzrokovati neprijatan dah.

Jutarnji zadah je normalan. Promene koje se dešavaju u ustima dok spavate uzrokuju neprijatni jutarnji zadah. Dok spavate, usta postaju suva, tako da se mrtve ćelije lepe na jezik i unutar obraza. Kada se bakterije hrane ovim ćelijama, rezultat je neprijatan miris.

Važno je da koristite dobru pastu za zube i tečnost za ispiranje usta (pitajte svog stomatologa za preporuke). Često oni samo prikriju loš dah neko kraće vreme. Važno je da znate uzrok neprijatnog daha i da preduzmete preventivne mere da to sprečite. Ako je loš dah rezultat medicinskog stanja, onda treba izlečiti tu bolest, pa će i zadah nestati.

U apotekama se mogu kupiti razni proizvodi za suzbijanje zadaha. Pitajte svog stomatologa ili apotekara koji proizvodi će biti najefikasniji. Tečnost za ispiranje usta, žvake, bombone i drugi proizvodi mogu pomoći u kontroli stanja.

Pijte puno vode. Koristite tečnost za ispiranje usta i ne zaboravite da četkicom očistite jezik.