Rutina u šminkanju nije retka pojava i mnoge od nas godinama pribegavaju istom načinu šminkanja. Pronađemo proizvode koji nam odgovaraju i ne usuđujemo se na promene. Po nedavnim istraživanjima 30% ispitanica nije 10 godina ništa menjala. U međuvremenu trendovi evouliraju, boje ulaze i izlaze iz mode, a proizvodi i njihova tehnika nanošenja koji će nas činiti da izgledamo mlađe ne olakšavaju nam zadatak, naročito što nismo dovoljno upoznate kako da se najlakše izborimo sa nadolazećim trendovima a pritom prekrijemo znakove starenja i učinimo našu kožu blistavijom i svežijom. Nekoliko grešaka koje ćemo navesti će Vam pomoći da savladate te trikove. 

Podloga: gledanje reklama , spotova sa prelepim manekenkama i njihovim blistavim tenom navodi nas da preteramo sa podlogom koju inače koristimo. Najveća greška pri nanošenju podloge je preterivanje u količini, koje stvara kontra efekat. Naime, bore koje imamo u poznijim godinama mogu više doći do izražaja kada preteramo, a brazde koje želimo da prekrijemo jednostavno još više istaknemo. Savet: za blistav ten odabrati podlogu lagane teksture koju koža lica lakše upija i stapa se sa licem. Dodatno hidrira kožu, lakše se skida i ne ostavlja tragove na lice u vidu fleka koji se često oslikavaju u vidu nabora i dodatno nam povećavaju godine. Kada je nanosite radite to prstima, jer ćete je lakše raspodeliti nego četkicom.

Korektor: može biti Vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju prikrivanje bubuljica i fleka. Međutim greška koju često pravimo je onda kada želimo da sakrijemo tamne kolutove oko očiju i podočnjake. Problem je što je tekstura korektora predviđena za prikrivanje bubuljica i preteška je za osetljivu i tanku kožu oko očiju. Budite pažljivi kada birate korektor i nanosite ga u veoma tankom sloju, najpre četkom pa onda prstima da se sjedini sa ostatkom kože i učini  da izgledate svežije i odmornije.

Maskara: vodootporna maskara je postojanija i manje se razmazuje ali može da  nam isuši trepavice i pojača njihovo otpadanje pri njenom skidanju,  što nije dobro jer su one su krhkije kako godine prolaze. Da biste ih sačuvale i dobile pun efekat koristite sledeće trikove: 1. nanesite braon olovku duž korena trepavice pa će izgledati bujnije; 2. Koristite maskaru koja u sebi sadrži polimere koji formiraju „cevi“ duž svake trepavice i sprečavaju razmazivanje, a ipak se lako skida vodom.

Senke za oči: Kapci postaju sve opušteniji, naročito sa 40 godina starosti pa je veoma teško ne načiniti grešku pri nanošenju neke senke. Zbog teksture same senke stvaraju se linije, jer su kapci mlitavi i nemaju elastičnost kao pre. Savet je da bi žene trebale da koriste više senke sa šljokicama, koje prikriju te nagomilane gromuljice i daju blistav odsjaj. Naravno, ne treba preterivati u nanošenju.

Ruž: „vampirske“ crvene usne nisu preporučljive starijim damama. Tamnije boje čine površinu manjom, a kako usne gube punoću starenjem crveni tamni ruž može ih umanjiti, i učiniti da na svom licu imate ništa drugo nego dve tamne linije. Da bi Vam usne delovale sočno koristite svetlije nijanse sjaja za usne i ruža. Za svežiji izgled boje korala ili hibiskusa su pun pogodak.

Rumenilo: mnoge žene pribegavaju dosadni nijansama rumenila, jer se boje jarkih boja. Naprotiv, jarke boje rumenila umereno nanete daju mladalački i zdrav izgled. Ono što preporučuju lideri lepote jeste kremasto rumenilo svetlijih nijansi. Lakše se nanose i sjedinjuje. Kada se pravilno nanese- kružnim pokretima najpre visoko iznad jagodica spuštajući se niže, lepo oblikuju jagodice i Vaša šminka je kompletna.

Obrve: veoma važna crta na našem licu. Obrve nam određuju izgled očiju jer mogu ili da skrenu pažnju ili upotpune izgled Vaših lepih očiju. Vremenom mogu da otanje, s toga moramo da vodimo računa kako ih tretiramo i koliko ih čupamo. Često se desi i da potpuno nestanu. Sada postoje olovke koje se koriste za iscrtavanje, međutim prirodne obrve su ipak primarne. Ako su nam oskudne, finim olovkama možemo poboljšati njihov oblik i izgled. Olovka se nanosi od korena  prema vrhu. Ako su nam nemirne, treba ih lagano preći četkicom za obrve.