Zašto imam grčeve u nogama tokom trudnoće?

Ne zna se tačno zašto trudnice imaju grčeve u nogama. Moguće je da su mišići nogu umorni od nošenja dodatne težine. Moguće je i da materica koja se širi stavlja pritisak na krvne sudove koji vraćaju krv iz nogu u srce i nerve koji vode iz trupa u noge.

Grčevi se najčešće javljaju tokom drugog tromesečja, a mogu se pogoršati kako trudnoća napreduje, a stomak se povećava. Ovi grčevi mogu se javiti tokom dana, ali verovatno ćete ih primetiti najviše noću, kada mogu ometati vaš san.

Kako mogu sprečiti grčeve u nogama?


  • Izbegavajte da dugo stojite ili sedite prekrštenih nogu.
  • Nemojte unositi kofein u organizam.
  • Istežite mišiće listova redovno tokom dana i nekoliko puta pre nego što odete na spavanje.
  • Rotirajte članke i prste na nogama kada sedite, jedete, ili gledate televiziju.
  • Prošetajte svaki dan, osim ako vam babica ili lekar savetuju suprotno.
  • Izbegavajte da se previše umarate. Lezite bočno na levu stranu kako biste poboljšali cirkulaciju u noge i iz njih.
  • Ostanite hidrirani tokom dana tako što ćete redovno piti vodu.
  • Napravite sebi toplu kupku pred spavanje kako biste opustili mišiće.

Suplementi magnezijuma i kalcijuma

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje suplemenata magnezijuma pored prenatalnih vitamina može da vam pomogne da izbegnete grčeve nogu. Međutim, druga istraživanja pokazuju da suplementi magnezijuma nemaju značajan uticaj na učestalost i intenzitet grčeva tokom trudnoće. Pre nego što uzmete bilo kakve suplemente tokom trudnoće, posavetujte se sa lekarom.

Možda ste negde čuli da su grčevi u nogama znak da vam je potrebno više kalcijuma, kao i da će suplementi kalcijuma smanjiti problem. Iako je važno uzimati dovoljno kalcijuma, nema dokaza da dodatni kalcijum sprečava grčeve u nogama tokom trudnoće. U jednom istraživanju, trudnice koje su uzimale kalcijum nisu primetile da imaju manje grčeva od onih koje su uzimale placebo.

Kako da ublažim grč u nozi u trudnoći?

Ako osetite grč u nozi, odmah istegnite mišiće lista: Ispravite nogu, petu isturite malo napred i blago savijajte prste nogu unazad. Možda će vas na početku boleti, ali će se grč smanjiti i bol će postepeno nestati.

Možete da pokušate i sa masažom mišića ili zagrevanjem mišića flašom tople vode. Hodanje nekoliko minuta takođe vam može pomoći.

Šta ako bol potraje?

Posetite lekara ako je bol mišića stalan, a ne samo povremeni grč ili ako primetite oticanje, crvenilo, ili osetljivost noge, ili ako je noga topla na dodir. To može biti znak da postoji ugrušak krvi, a to zahteva hitnu medicinsku pažnju. Krvni ugrušci su relativno retki, ali su češći tokom trudnoće.