Osobe koje su iskusile bol koji se javlja kao rezultat grčeva u mišićima nogu, svesne su njegove izrazite neprijatnosti. Ovakva vrsta bola brzo se intenzivira, ima tendenciju ka ponovnom ispoljavanju i može u velikoj meri ometati pojedinca u aktivnostima svakodnevnog života.

Grčevi u mišićima nogu obično se javljaju bez prethodnih, upozoravajućih simptoma, a osobe koje se tek upuste u trenažni proces češće iskuse ovaj bol u odnosu na osobe čije je kretanje tokom dana na nivou standradne fizičke aktivnosti.

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Dok su modrice i posekotine direktan rezultat delovanja spoljnog pritiska i spoljne sile na tkivo, grčevi u nogama uzrokovani su disbalansima koji se javljaju unutar samog organizma.

Često su grčevi u nogama samo znak da je organizam dehidriran i da mu treba tečnosti ili pak da mu nedostaju pojedini nutritijenti. Ipak, u nekim slučajevima, grčevi u nogama predstavljaju znak da postoji ozbiljniji poremećaj u organizmu, kao što je infekcija bubrega.

Toplom vodom sprečimo grčeve!

Razlog zbog koga je poželjno unositi toplu vodu, u slučaju sklonosti grčeva u nogama, je taj što je temperatura mlake vode vrlo slična temperaturi krvi, pa dehidrirani mišići na taj način usvajaju vodu brže nego kada je ona hladna.

Osobama koje se često susreću sa grčevima u nogama preporučuje se povećanje unosa elektrolita u organizam. Elektroliti se slikovito mogu predstaviti kao mini terapeuti unutar našeg tela, koji najbolje koriste upravo toplu vodu kako bi opustili mišiće i eliminisali grčeve u roku od samo nekoliko minuta.

Elektrolitnu suplementaciju možete potražiti u zdravoj hrani ili u apoteci.

Kako sprečiti grčeve u nogama?

Nema sumnje da je hidratacija od izrazitog značaja za prevenciju grčeva u nogama, ali u nekim slučajevima organizmu je potrebno obezbediti dodatne nutritijente.

Pojedini minerali i nutritijenti ne mogu se uneti u organizam u dovoljnoj meri ako se unose putem vode i elektrolitne suplementacije, a među njima se izdvajaju magnezijum i kalijum.

Inače, naučno je dokazano da je magnezijum jedan od najefikasnijih minerala kada je u pitanju prevencija grčeva u nogama.

Ljudski organizam ima sposobnost da veoma brzo usvoji magnezijum koji unosimo putem suplementacije.

Zato je potrebno da unosimo između 250 i 300 miligrama ovog vrednog minerala svakoga dana.

Takođe, treba imati na umu da se magnezijum najbolje apsorbuje transdermalno, dakle putem kože. Stoga, potražite magnezijumovo ulje u zdravoj hrani. Ovaj suplement dao je izuzetne rezultate u tretmanu mišićnog bola bilo koje vrste.

Više o magnezijumovom ulju saznajte klikom na sledeći link:

https://planetazdravlja.com/magnezijumovo-ulje-zasluzeno-osvaja-trziste/

Magnezijum je poželjno unositi i putem hrane.

Prirodni izvori magnezijuma su: badem, orasi, kikiriki, banane, cela zrna žitarica, mekinje, leguminoze, mleko, riba, crna čokolada

Apsorpciju magnezijuma u organizmu pomažu vitamini B6, C i D, kalcijum, fosfor i proteini.

Pored magnezijuma, kalijum takođe ima ulogu prevencije grčeva u mišićima.

Ovaj mineral formira vezu sa natrijumom, u cilju transporta telesnih tečnosti. Upravo zbog toga, grčevi u nogama koji se javljaju kao rezultat dehidratacije u mišićima, uzrokovani su ili deficitom kalijuma ili prekomernom zastupljenosti natrijuma u organizmu.

Kalijum je mineral koji se takođe veoma brzo iskorišćava u organizmu, tako da će on vrlo brzo nakon što dospe u digestivni sistem, omogućiti hidrataciju kritičnih područja u organizmu.


Treba imati na umu da apsorbovanje kalijuma pomaže vitamin B6, a odmažu ekscesivan unos šećera, kafa, alkohol, kortizoni i laksativi.
Prirodni izvori: najveći izvori kalijuma su mleko i mlečni proizvodi, meso, povrće, voće (sušeno), voćni sokovi i morska hrana.