saloU januaru 2013. jedan brazilski tim istraživača objavio je istraživanje kojim je stavio tačku na kontoverzno pitanje uzroka sala na stomaku.

Pre ovog istraživanja nisu postojali dokazi koji bi potvrdili dugo postojeću sumnju da gluten utiče na pojavu gojaznosti. Brazilski istraživači ispitivali su razlike između određenih genetskih i biohemijskih markera kod pacova koji su unosili gluten i onih koji nisu. Ovi biološki markeri ukazuju na pojavu gojaznosti i metaboličkog sindroma, preteče dijabetesa i srčanih bolesti.

Obe grupe pacova su hranjene masnoćama. Ali, jedna grupa nije unosila gluten, a druga grupa je unosila 4,5 odsto glutena. Pokazalo se da su miševi koji nisu unosili gluten iskusili gubitak težine.

Gojenje koje se povezuje sa konzumacijom pšenice, nije povezano sa samim kalorijskim sadržajem pšenice. Pravi razlog gojenja su proteini glutena, koji remete endokrine i egzokrine procese u telu, a i direktno utiču na nuklearni gen i time menjaju metabolizam i dovode do povećanja telesne težine.

Ova studija je dakle pokazala da je glavni faktor gojaznosti gluten, a ne kalorije. S obzirom da su obe grupe miševa unosile puno masti bez glutena i gubili težinu bez izbacivanja masti, to bi moglo da znači da su dijete bez masti čista izmišljotina.

Brazilski istraživači savetuju da oni koji su gojazni, na ivici dijabetesa, imaju metabolički sindrom ili pate od sindroma iritabilnog kolona, treba da nastoje da izbegnu gluten iz žitarica, posebno pšenice, kako bi utvrdili da li je gluten uzrok.

Kako je pšenica postala uzročnik bolesti?

Pšenica nije ista danas kao nekad. Ona je poljoprivredni hibrid, genetski je modifikovana u laboratorijama decenijama kako bi se oduprla gljivicama, kako bi rasla brže i bila pogodna za industrijsko pečenje hleba. Kao posledica toga, pšenica koja je pre 50-60 godina sadržala samo 5 odsto glutena, danas sadrži 50 odsto glutena.
Danas postoje metode brzog pečenja hleba. Brašno se veštački izbeljuje i dodaju mu se aditivi i primenjuje se velika sila pri mešenju hleba kako bi se on umesio, ispekao, ohladio i upakovao za što manje vremena.

Ako želite da u potpunosti izbacite proizvode od pšenice iz ishrane, pazite se i proizvoda bez glutena. Većina sadrži zamene visokog glikemijskog indeksa i genetski modifikovane sastojke.