Do danas su izvršena mnogobrojna ispitivanja u pogledu biološko-biohemijskih svojstava ove zaista čudesne biljke. Najinteresantniji objavljeni rezultati su vezani za sledeća polja primene ginka: uticaj ginka na moždane funkcije, uticaj na sintezu i lučenje dopamina (važan neurotransmiter u mozgu).

Forever Ginkgo Plus

Ginko biloba je najstarija biljka na planeti Zemlji. Ona je nastanjivala zemaljske prostore pre više od 200 miliona godina, u doba dinosaurusa, i od tada se bitno nije izmenila, pa se po mišljenju mnogih naučnika može smatrati izuzetno otpornim i prilagodljivim živim fosilom. Pojedini primeri stari su 4000 godina.

Drevni kineski lekari koristili su lišće i seme ginka i izuzetno ih poštovali zbog njihovih svestranih i blagotvornih dejstava. U Ajurveda medicinskim zapisima ginko biloba se nalazi u sklopu onih napitaka koji su služili za očuvanje zdravlja i za dug životni vek.

U Evropu je biljka dospela kasno. Prvi zapisi datiraju iz 1730. godine, al i tada, ginko se spominje kao ukrasna biljka. Ona je u Evropi “ponovo otkrivena” tek u novije vreme.

Ginko biloba je izuzetno otporna na sve vrste zagađenja, virusa, mikroklimatskih poremećaja, pa čak i različitih vrsta prirodnih i veštačkih zračenja. Postoji podatak da nekoliko primeraka koji su bili izloženi uticajima atomskog zračenja u Hirošimi živi i danas.Nepotrebno je isticati da su oni jedina preživela flora ove katastrofe. Ovo je i glavni razlog zašto su joj naučnici poklonili toliko vremena.

Moderna medicinska nauka priznaje svestrana svojstva ginka, kako u očuvanju zdravlja, tako i u lečenju mnogih poremećaja. Ginko biloba je u Evropi najpopularnije i najšire korišćeno prirodno lekovito sredstvo; samo u Nemačkoj je u 1988. godini izdato preko 5 miliona recepata ginka.

Istraživaci lekovitih svojstava ginka najviše ističu njegova snažna antioksidativna svojstva, koja potiču od visokog sadržaja flavonoida. Lišće ginkgo bilobe pored ostalog sadrži i flavonoide – prvenstveno: kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanijine, terpene neoflavonoidnog porekla i to: bilobalid i ginkgolide A, B i C: lignine, eterična ulja i tanine.

Do danas su izvršena mnogobrojna ispitivanja u pogledu biološko-biohemijskih svojstava ove zaista čudesne biljke. Najinteresantniji objavljeni rezultati su vezani za sledeća polja primene ginka:

– uticaj ginka na moždane funkcije,

– uticaj na sintezu i lučenje dopamine (važan neurotransmiter u mozgu).

Zna se da stanje hroničnog stresa može da izazove simptome slične Alchajmerovoj bolesti, kao što su gubitak memorije i pogoršanje mentalnih sposobnosti. Takođe je utvrđeno da produženo stanje stresa može da pojača karakteristične znakove starenja mozga. U stresu se proizvodi kortizol, koji omogućava pojačanu mentalnu i fizičku izdržljivost, da bi organizam mogao da podnosi dodatni pritisak. Povišeni kortizol je pronađen kod obolelih od Achajmerove bolesti.

Efekti Ginka na organizam:

– efekat na lezije mrežnjače (retine),

– tretman migrenoznih glavobolja,

– vrtoglavica,

– hronično zujanje u usima (tinitus),

– uticaj na nagluvost,

– tretman perifernih i koronarnih vaskularnih oboljenja,

– lečenje impotencije,

– uticaj na bolesti zapaljenske prirode (inflamatorne procese),

– tretman hemoroida,

– lečenje alergijske astme.

Na osnovu podataka, iz zaista impozantne literature objavljene o eksperimentalnim kliničkim istraživanjima vezanim za ginkgo bilobu, u najkraćem može da se sumira sledeće:

– Ginko podstiče gotovo sve moždane aktivnosti. Poboljšava memoriju i moć koncentracije, otklanja potištenost (depresivne tegobe, naročito kod starijih osoba) i osećanje teskobe (anksioznost), može da predupredi migrenoznu glavobolju, a ispoljenu brzo da otkloni.

Značajno poboljšava moždanu cirkulaciju i pošto podstiče sintezu dopamina, povoljno utiče čak i na Alchajmerovu bolest. Ponovo uspostavlja narušene regulatorske mehanizme održavanja krvnog pritiska, te kod osoba sa sniženim krvnim pritiskom (hipotenzija) isti povišuje, a kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom (hipertenzija) dovodi do njegovog sniženja.

Često otklanja tvrdokorne vrtoglavice (vertigo), hronično zujanje u ušima (tinitus) i veoma povoljno deluje u lečenju oštećenja mrežnjace (retinopatija), posebno kod dijabetesnih i bubreznih bolesnika.

Ginko značajno poboljšava cirkulaciju, kako vensku tako i arterijsku. Pored toga što uspostavlja tonus krvnih sudova (reguliše tonus) i sprečava sklonost ka stvaranju krvnih ugrusaka (trombozu), inhibiše zapaljenske reakcije, pa ubrzava otklanjanje tegoba nastalih od inflamatornih bolesti, veoma olakšava tegobe astmaticnih bolesnika.

Potpomaze periferno iskorišćavanje glukoze i time povoljno utiče na tok bolesti kod dijabetičara. Pospešuje prokrvljenost i detoksikacionu funkciju jetre, poboljšava bubrežnu cirkulaciju i funkciju.

Sva navedena dejstva sumarno izrazito povoljno uticu na opšte stanje starijih osoba, povećava se mentalna sposobnost i fizička kondicija, a koža dugo ostaje jedra i elastična.

U studiji koja je ispitivala efekte ginka, vršenoj u grupi od 303 bolesnika stariježivotne dobi, koji su bolovali od različitih cirkulatornih oboljenja, primenjivan je ekstrakt ginka u dnevnoj dozi od 150 mg u trajanju od 12 nedelja. Na kraju tretmana, kod 71% lečenih osoba došlo je do značajnog poboljšanja opšteg stanja, nestali su ili su se ublažili vodeći simptomi, kao sto su: nedostatak snage, zamor, vrtoglavica, smanjena fizička sposobnost, glavobolja, depresija, nervoza, smetnje memorije i moći koncentracije.

Iako je spektar blagotvornih dejstava ginkgo bilobe svakim danom širi, a njegov ekstrakt jedan od najpreporučivanijih biljnih dodataka ishrani, naučnici smatraju da jos nisu došli do konačnog spiska njegove lekovite palete.

Ostali sastojci Forever Ginkgo Plus preparata:

*REISI GLjIVA – naročito omiljeni specijalitet na Dalekom istoku. Najnovija istraživanja su pokazala da zaustavlja rast zloćudnih tumora kod životinja. Naravno, da li tako deluje kod ljudi potrebna su još mnoga ispitivanja, ali do sada je dokazano njeno snažno antihistaminsko delovanje, zatim snižava nivo holesterina i sprečava stvaranje ugrušaka krvi, jača imunološki sistem.

*KINESKA SISANDRA – biljka koju Kineskinje vrlo visoko cene i koriste je za povećanje libida i kao tonik za podmlađivanje, a muškarci za potenciju. Nekada je bila jako retka i skupa. Za vreme carevine mogli su je nabaviti samo velikaši. Sisandra se, kao i ginseng, svrstava u red adaptogena. Kao takva pojačava fizičku izdržljivost i smanjuje osećaj umora. Pojedini naučnici pripisuju joj i svojstvo antidepresiva.

*FO-TI ili HI SU VU – Kinezi joj pripisuju tajnu dugog zivota i kažu za nju da je to biljka koja podmlađuje i da zahvaljujući njoj mogu da sačuvaju mladalačku životnu snagu i energiju. Pojačava gustinu i rast kose i sprečava da ona posedi. Prema kineskim naucnicima Fo-ti sprečava pojavu tumora, pojavu ugrušaka krvi i jača srce.

SASTAV: Ginkgo biloba 30 mg (ekstrakt 1500 mg lista), Reisi gljiva (Ganoderma lucidum) 210 mg, Kineska sisandra (Sclusandra chinesis) 130 mg, Fo-ti (Polygonum multiflorum) 110 mg.
PAKOVANJE:  60 tableta  (preporučuje se uzimanje dve tablete na dan za optimalne rezultate)

Ovaj proizvod ne može se naći u slobodnoj prodaji, već se prodaje isključivo putem distributera kompanije Forever Living Products.

Ukoliko želite da poručite ovaj proizvod, posetite distributersku fb stranicu Oaza Aloe:

https://www.facebook.com/pages/Oaza-Aloe/923702457688870?ref=hl