GTrudnoća uzrokuje hormonalne promene koje povećavaju rizik za razvoj oralnih zdravstvenih problema poput gingivitisa (upale desni) i parodontitisa (bolesti desni). Kao rezultat različitih nivoa hormona, 40% žena će razviti gingivitis tokom trudnoće – stanje zvano gingivitis u trudnoći.

Povećani nivo progesterona u trudnoći može olakšati rast određenih bakterija koje uzrokuju gingivitis, kao i učiniti da tkivo desni bude osetljivije na plak i preuveličavati reakciju tela na toksine koji nastaju kao posledica plaka. Zapravo, ako već imate značajnu bolest desni, trudnoća može pogoršati ovo stanje.

Simptomi bolesti desni u trudnoći

Obično se upala desni pojavi između drugog i osmog meseca trudnoće. Znakovi trudničkog gingivitisa kreću se od crvenila desni koje malo krvare prilikom pranja zuba, do jakog oticanja i krvarenja desni.

Gingivitis lečenje: saveti za sprečavanje gingivitisa u trudnoći

Prvo, da bi se sprečio gingivitis u trudnoći, posebno je važno imati dobre navike oralne higijene, koje uključuju pranje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zuba koncem jednom dnevno i korišćenje antimikrobnog rastvora za ispiranje usta. Ako vam treba profesionalno čišćenje zuba, nemojte ga preskočiti samo zato što ste trudni. Sada, više nego ikad, profesionalno čišćenje zuba je posebno važno.

Bolest desni koja se ne leči možda će morati da leči stomatološki profesionalac. Kada je u pitanju gingivitis lečenje može da uključuje antibiotike i eksciziju zahvaćenog tkiva.

Bolesti desni i prerani porođaj

Nekoliko glavnih studija pokazalo je da postoji veza između bolesti desni i prevremenog porođaja. Istraživači jedne studije koja je objavila svoje rezultate u časopisu The Journal of American Dental Association otkrili su da su trudnice sa hroničnom bolešću desni četiri do sedam puta bile u većem riziku od prevremenog porođaja (pre 37. gestacijske nedelje) i rođenja bebe ispod regularne telesne težine, u odnosu na majke sa zdravim desnima.

Majke s najtežom parodontalnom bolešću najviše su se porodile prerano, u 32. nedelji.

Tumori u trudnoći

Ponekad se na upaljenom tkivu desni formiraju velike kvržice sa dubokim crvenim tragovima, obično u blizini gornje linije desni. Crvena kvržica sija, može krvariti i stvoriti kraste, a može otežati žvakanje i govor i izazvati nelagodu. Ove izrasline nazivaju se tumori trudnoće i mogu se javiti u bilo koje vreme tokom trudnoće, mada se obično javljaju tokom drugog tromesečja.

Ne dozvolite da vas reč „tumor“ brine. Ove izrasline nisu kancerogene i ne mogu se proširiti na druga tkiva. Tumor u trudnoći je ekstremno upalna reakcija na lokalnu iritaciju (poput čestica hrane ili plaka). Tumori se javljaju kod do 10% trudnica, a često i kod žena koje takođe imaju gingivitis  u trudnoći.

Tumori trudnoće su takođe poznati pod nekoliko drugih imena, uključujući piogeni granulom, granulom trudnoće, lobularni kapilarni hemangiom i epulidi trudnoće.

Lečenje tumora u trudnoći

Tumori u trudnoći obično nestaju sami nakon rođenja bebe. Međutim, ako tumor ometa jedenje, vaš stomatolog ili specijalista mogu da ga uklone. To uključuje jednostavan postupak koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Treba imati na umu da, čak i ako se tumor ukloni tokom trudnoće, on se ponovo razvija u otprilike polovini slučajeva.

Ako kvržica nije uklonjena, vaš stomatolog će pokušati da utvrdi mogući uzrok koji je pokrenuo razvoj tumora – poput nakupljanja plaka – i ukloniti ga.

Možete pomoći u sprečavanju ili smanjenju verovatnoće da će se tumor u trudnoći razviti tako što ćete kod kuće slediti dobre navike oralne higijene (pranjem zuba dva puta dnevno pastom za zube koja sadrži fluor, čišćenjem zuba koncem jednom dnevno, korišćenjem antimikrobnog rastvora za ispiranja usta) tokom trudnoće.

Ako mislite da imate gingivitis, preduzmite nekoliko jednostavnih koraka da biste preokrenuli stanje. Započnite sa pregledom svojih oralnih zdravstvenih navika i shvatite šta biste mogli bolje. Da li uvek preskačete pranje zuba pre spavanja ili zaboravite da ih čistite koncem? Ako je to slučaj, stavite podsetnik na ogledalo u kupatilu.

Ispiranje usta je velika pomoć u lečenju bolesti desni. Obavezno koristite onaj rastvor koji je označen kao antigingivitis, antibakterijski ili antiseptički. Ako ne možete sami doneti odluku koju vrstu kupiti, pitajte farmaceuta za pomoć.

Šta se događa kada gingivitis napreduje?

Kada gingivitis napreduje, razvija se u parodontitis, stanje u kojem desni ili kosti koje drže zube na mestu mogu biti ozbiljno oslabljene. Bakterije na zubima oslobađaju toksične materije koje štete desnima i uzrokuju da se inficiraju. Infekcija i upala koja nastaju kada telo napadne bakterije mogu još više razgraditi desni i kosti u vilici. Tada nastaju izuzetno otečene, bolne desni koje će verovatno i krvariti. Ako se ne leči, parodontitis može dovesti do gubitka zuba. Iz tog razloga, kada je u pitanju gingivitis lečenje je obavezno!

Kako možete sprečiti gingivitis?

Da biste održali svoju usnu duplju zdravom, Američka asocijacija stomatologa kaže da:

  • Perete zube dva puta dnevno četkicom sa mekim čekinjama i pastom za zube sa fluoridom
  • Čistite zube koncem svaki dan
  • Ispirate usta antibakterijskim sredstvom za ispiranje usta
  • Jedete zdravu hranu i izbegavate brzu (džank hranu) i slatkiše
  • Posećujete svog stomatologa svakih 6 meseci
  • Ukoliko pušite vreme je da razmislite o prestanku ove, po zdravlje zuba veoma loše navike.