Genetske razlike između beba iz ‘epruvete’ i beba rođenih prirodnim putem

Zdravstveni rizici koji se odnose na bebe začete putem asistiranih reproduktivnih tehnologija

Bebe rođene putem in vitro fertilizacije i drugih asistiranih reproduktivnih tehnologija (ART) imaju više genetskih razlika u odnosu na prirodno začete, iako su većina beba iz epruvete još uvek u okviru normalnog opsega.

Istraživači kažu da ne postoji velika razlika između dve grupe dece. Informacije o zdravstvenim rizicima bi trebalo da pomognu bebama iz epruvete da kad odrastu budu svesne zdravstvenih rizika koji su povezani sa genetskim razlikama i da preduzme odgovarajuće mere prevencije.

Od rođenja prve “bebe iz epruvete“ 1978, više od 3 miliona dece je rođeno uz pomoć ART-a.

Zdravstveni rizici kojima su izložene bebe koje su veštački začete

Stručnjaci znaju da su kao grupa bebe iz epruvete izložene većem riziku od nekih urođenih defekata i rađanju sa niskom porođajnom težinom, što je opet povezano sa rizicima od gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Istraživači su ispitali uzorke DNA krvi iz placente i pupčane vrpce kod 10 dece začete veštačkim putem i 12 dece koja su prirodno začeta. Istraživači su tražili razlike u nivou DNK metilacije – tip modifikacije koji uključuje i isključuje gene.

Uključivanje određenog gena može biti povezano sa većim rizikom za bolesti – na primer, gen koji kontroliše metabolizam glukoze, kada je previše uključen, može biti povezan sa dijabetesom tipa 2.

Prvo, istraživači su pogledali markere DNK metilacije u 800 gena u dve grupe dece. Ono što su otkrili je da kod 5% do 10% gena postoje značajne razlike između dve grupe u metilacijama, u zavisnosti od toga da li je ispitivana krv iz posteljice ili pupčane vrpce.

Takođe su otkrili da su ove razlike ponekad uzrokovale razlike u ispoljavanju obližnih gena.

Ono što nije poznato je da li su te razlike rezultat veštačke oplodnje ili su povezane sa drugim faktorima, kao što je sama neplodnost.

Nekoliko gena čije ispoljavanje se razlikovalo između grupa su povezani sa razvojem masnog tkiva i metabolizmom glukoze. Ipak, samo mali deo beba iz epruvete, uprkos razlikama, nalaze se van onog što se smatra “normalnim“.

Najnovija ispitivanja pokazuju razlike na molekularnom nivou između dece začete veštačkom oplodnjom i druge dece. Utvrđeno je da postoje abnormalnosti ali su one vrlo suptilne. Ova oblast istraživanja je vrlo mlada i potrebna su dalja istraživanja. Ako dodatna istraživanja povežu genetske razlike kod dece iz epruvete sa određenim bolestima, treba preuzeti preventivne mere da se spreče te bolesti.