Evo nekoliko saveta kako da dobijete najbolju uslugu manikira gelom. Nažalost, ponekad se dešava da manikirski tehničari stave akrilne nokte i samo ih premažu slojem UV gela, iako klijenti traže i plate gel nokte. U ovom članku govorićemo o tome kako to da izbegnete.

Pre svega, par reči o izgledu gela. Gel za nokte izgleda slično kao gel za kosu. Proizvodi se u raznim bojama i raznim gustinama.

UV gelovi nikada nisu u obliku praha. Ako manikirski tehničar koristi tečnost i prah, to znači da će vam staviti akrilne nokte, a ne gel.

Iskusan i sposoban manikirski tehničar će stavljati gel nokte oko sat i po vremena. Tehničar kome treba pola sata da nanese gel nokte ili akrilne nokte preskače korake čim tako brzo uspeva da završi postupak. Izbegavajte ovakve tehničare i manikirske salone. Posledica ovako zbrzanog rada je oštećenje noktiju i loše urađeni veštački nokti.

Gelovi se primenjuju u nekoliko tankih slojeva koje treba individualno tretirati pod UV lampom i to oko dva minuta svaki sloj. Završni sloj je obično sloj UV gela ili zaštitnog UV gela koji se takođe drži pod UV lampom oko dva minuta. Taj gornji sloj obezbeđuje visok sjaj na noktima, koji će trajati najmanje nedelju ili dve. Nemojte turpijati ili polirati gel nokte jer ćete upropastiti sjaj gela, i ako budete turpijali vrhove, to će uništiti sloj gela koji je formiran između vaših prirodnih noktiju i gel noktiju. To bi moglo da dovede do razdvajanja gela i nokta!

UV gelovi su neporozni. To znači da se oni ne mogu potopiti i odlepiti na isti način kao akrilni nokti, jer aceton ne probija površinu gela. Gel nokte mora ukloniti vešt i iskusan manikirski tehničar koji zna da odredi gde se završava gel, a gde počinju nokti. Samo veoma iskusna osoba može da uradi ovo, a da pritom ne upropasti vaše nokte. Nemojte nikad dozvoliti tehničaru da vam na silu skida nokte, da ih kida ili cepa. To će biti bolno i izazvaće oštećenja nokta.

UPOZORENJE!

1. Gelovi sadrže hemikaliju metil akrilat koja kod nekih ljudi izaziva alergijsku reakciju u vidu crvenog osipa. Ako se rukama dodiruju oči, osip se može proširiti i na kapke. Osip traje oko dve nedelje. Potrebno je skinuti nokte i mazati kožu kortizonom dok osip ne prođe.

2. Pošto je UV zračenje kancerogeno, nanesite kremu sa faktorom 30 ili višim na ruke i prste nakon što operete ruke tokom manikira. LED lampe ne izazivaju rak kože, a neki ih koriste u postupku manikira gelom, tako da imate alternativu.

3. Mažite svoje prirodne nokte kremom da biste sprečili isušivanje.

4. Imajte u vidu da će turpijanje nokta koje se izvodi kao priprema za manikir oštetiti površinu nokta, oslabiti ga i povećati rizik od lomljenja i infekcija.