Niz fizičkih problema može da izazove muški sterilitet. Ovi problemi ili ometaju proces proizvodnje sperme ili ometaju puteve kojim spermatozoidi putuju od testisa do vrha penisa. Ovi problemi obično uzrokuju mali broj spermatozoida i / ili abnormalnu morfologiju sperme. Sledi lista najčešćih fizičkih problema koji izazivaju mušku neplodnost:

Varikočela:

Varikočela je proširenje unutrašnjih spermatičnih vena koje sprovode krv iz testisa do stomaka (nazad do srca) i prisutna je kod 15% opšte muške populacije i kod 40% neplodnih muškaraca.

Varikočela se razvija kada su zalisci u ovim spermatičnim venama oštećeni i izazivaju abnormalni protok krvi nazad iz stomaka u skrotum čime se stvara neprijateljsko okruženje za razvoj spermatozoida. Varikočele mogu izazvati smanjen broj spermatozoida i patološku morfologiju sperme, što uzrokuje neplodnost. Varikočele se obično dijagnostikuju fizičkim ispitivanjem skrotuma, eventualno korišćenjem Doplerovog stetoskopa i skrotalnog ultrazvuka. Varikočele se mogu tretirati na više načina, ali najuspešniji tretman podrazumeva korektivnu operaciju.

Oštećeni kanali kroz koje prolazi sperma:

Sedam odsto neplodnih muškaraca ne može da transportuje spermu iz  testisa izvan penisa. Ovaj put može biti blokiran zbog sledećih razloga:

· Genetska ili razvojna greška može da blokira kanale ili prouzrokuje izostanak jednog ili oba kanala (koji transportuju spermu od testisa do penisa).

· Ožiljci od tuberkuloze ili neke polne bolesti mogu da blokiraju sporedne mošnice ili kanale.

· Vazektomija može prekinuti kontinuitet kanala.

Torzija:

Torzija je čest problem koji utiče na plodnost muškarca. Nastaje usled abnormalnosti pomoćnog tkiva kada se testisi unutar skrotuma uvrnu, što se manifestuje ekstremnim otokom. Torzija pritiska krvne sudove koji hrane testise, što izaziva oštećenja testisa. Ako se ne obavi hitna operacija da se testisi „odvrnu“, torzija može ozbiljno ugroziti plodnost i dovesti do trajne neplodnosti ako se oba testisa uvrnu.

Infekcije i bolesti:

Zauške, tuberkuloza, bruceloza, gonoreja, tifus, grip, velike boginje i sifilis mogu da izazovu atrofiju testisa. Nizak broj spermatozoida i niska pokretljivost spermatozoida pokazatelji su ovog stanja. Takođe, povišen nivo hormona FSH i drugi hormonski problemi ukazuju na oštećenja testisa. Neke polne bolesti poput gonoreje i hlamidije mogu da izazovu neplodnost blokiranjem epididimisa ili cevi. Ova stanja se obično tretiraju hormonskom supstitucionom terapijom i operacijom u slučaju blokade kanala.

Klinefelterov sindrom:

Klinefelterov sindrom je genetsko stanje u kojem svaka ćelija u ljudskom telu ima dodatni x hromozom – muškarci sa ovim sindromom imaju jedan y i najmanje dva x hromozoma. Fizički simptomi uključuju testise veličine kikirikija i uvećane grudi. Hromozomskom analizom se može utvrditi da li osoba pati od ove bolesti. Ako se leči u ranim fazama (uzimanjem hCG-a), proizvodnja sperme može da počne i / ili se poboljša. Međutim, Klinefelterov sindrom vremenom izaziva atrofiju svih aktivnih struktura u testisima. Kada testisi otkažu, nemoguće je povećati plodnost.

Retrogradna ejakulacija:

Retrogradna ejakulacija je stanje u kojem se semena tečnost ejakulira u bešiku umesto kroz uretru, jer se sfinkter bešike ne zatvara tokom ejakulacije. Ako postoji ovaj poremećaj, količina ejakulata je mala i urin može biti mutan nakon ejakulacije. Ovo stanje utiče na 1,5 odsto neplodnih muškaraca i može se kontrolisati lekovima poput dekongestanata koji zatvaraju sfinkter ili se može rešiti hirurškom rekonstrukcijom vrata bešike.