Plivanje

Odgovarajuće vežbanje može olakšati uobičajene tegobe poput bolova u leđima i problema sa spavanjem. Jedna od najboljih vežbi je plivanje. Nežno deluje na zglobove i ublažava otečene gležnjeve. Osetićete se lagano kao lopta za plažu bez obzira na to koliko vam je veliki stomak. Pre nego što započnete ili nastavite sa vežbanjem u trudnoći, obratite se svom lekaru.

Joga
Joga jača mišiće trupa, ublažava bolove u leđima i pomaže vam da se opustite. A istraživanje pokazuju da joga može učiniti porođaj kraćim i udobnijim. Isprobajte prenatalnu jogu koja je nežnija i fokusirana na opuštanje – što je dobra priprema za porođaj. Izbegavajte „vruću jogu“, a posle prvog tromesečja nemojte ležati na leđima. Ako vam bude nelagodno, obratite se stručnjaku za fitnes.

Vožnja sobnog bicikla

Vožnja sobnog bicikla uglavnom je bezbedna opcija čak i ako tek započinjete program vežbanja. Biciklizam je dobar način da pojačate otkucaje srca bez naprezanja zglobova. Kako vam raste stomak, možete podići rukohvat da bi vam bilo udobnije.

Vežbe snage
Lagani trening snage može vam pomoći da ostanete tonirani pre i posle porođaja. Ako ste dizali tegove pre nego što ste zatrudneli, verovatno jmožete nastaviti sve dok vežbate lagano, sa malim težinama Izbegavajte velike tegove ili rutine u kojima morate ležati na leđima. Ako niste trenirali snagu pre nego što ste zatrudneli, za sada pronađite drugu vežbu.

Brzo hodanje
Bez obzira jeste li na stazi za trčanje ili na traci za trčanje, hodanje može sigurno pomoći tonusu mišića i poboljšati vaše raspoloženje. To je takođe nešto što većina žena može uraditi sve do porođaja. Ako tek počinjete, pokušajte tri dana u nedelji pešačiti polu-brzo kilometar i po. Svake nedelje povećajte vreme i brzinu, i postepeno povećavajte uspon.

Aerobik niskog intenziteta
Aerobik održava vaše srce i pluća jakim, tonira celo telo i daje vam mnoštvo endorfina, hemikalije mozga koje čine da se osećate dobro. Ako ste početnik, potražite časove aerobika sa malim intenzitetom koje drži sertifikovani instruktor aerobika.