Femara (letrozol) za neplodnost, probleme sa ovulacijom i lečenje sindroma policističnih jajnika

Šta je Femara (letrozol)?

Femara (generičko ime je letrozol) je oralni lek koji može biti efikasan tretman za žene koje imaju problema sa ovulacijom, ili za one koje pate od neobjašnjive neplodnosti.

Ovaj lek je u klasi takozvanih lekova inhibitora aromataze. Femara se uglavnom koristi za lečenje određenih slučajeva raka dojke.

Ovaj članak bavi se upotrebom Femare za neplodnost.

Kako se Femara koristi kao lek za plodnost?

Femara izaziva ovulaciju

Kada letrozol inhibira enzim aromatazu, nivo estrogena kod mladih žena se smanjuje. To navodi mozak i hipofizu da povećaju proizvodnju FSH (hormona za stimulaciju folikula).

Kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika ili ne ovuliraju, povećanje FSH hormona može dovesti do razvoja zrelog folikula u jajniku i ovulacije jedne jajne ćelije. Lekari nazivaju ovaj proces „indukcija ovulacije“.

Femara povećava šanse za trudnoću kod žena koje ovuliraju

Kod žena koje ovuliraju, tretman Femarom može dovesti do razvoja više folikula i oslobađanja više jajnih ćelija.

Oslobađanje više jajnih ćelija može da poveća šanse za trudnoću za razliku od oslobađanja samo jedne jajne ćelije koja se oslobađa u prirodnom menstrualnom ciklusu.

Lekari proces podsticanja ovulacije višestrukih folikula nazivaju superovulacijom, ili kontrolisanom hiperstimulacijom jajnika.

Femara za lečenje neplodnosti nakon neuspelih pokušaja sa Klomifenom – Femara vs Klomifen

Klomifen je oralni lek koji se često koristi za stimulisanje ovulacije kod žena koje ne ovuliraju. Femara se ponekad koristi kao alternativa klomifena.

Neke žene ne reaguju na Klomifen. Letrozol (odnosno Femara) može indukovati ovulaciju kod nekih od ovih žena.

Neke žene koje ovuliraju sa Klomifenom ali ne mogu da zatrudne, uspevaju da zatrudne kada pređu na Letrozol.

Neke žene prelaze sa Klomifena na Femaru kada iskuse neke nuspojave Klomifena.

Femara i trudnoća – stope uspešnosti korišćenja Femare

Mesečne šanse da se zatrudni uz korišćenje Letrozola su otprilike iste kao i uz korišćenje Klomifena. Mnogo toga zavisi od starosti ženskog partnera i od stanja jajovoda i kvaliteta muške sperme. Uspeh je veći kod žena koje ovuliraju i bez veštačke stimulacije.

U sledećim uslovima se može očekivati šansa za začeće od oko 15% mesečno, uz korišćenje Femare:

Nema drugih problema sa plodnošću.

Ženski partner je ispod 35 godina.

Ovulacija se postiže uz upotrebu letrozola kod žena koje nisu ovulirale pre upotrebe ovog leka.

Manje šanse za uspeh kod žena koja pate od neobjašnjive neplodnosti, a prirodno ovuliraju

Kada se Femara koristi za lečenje neobjašnjive neplodnosti kod žena koje redovno ovuliraju prirodno, očekivanja za uspeh su znatno niža od 15%.

Femara i inseminacija

Bilo da se koristi za lečenje neobjašnjive neplodnosti, ili da izazove ovulaciju, korišćenje Femare u kombinaciji sa inseminacijom značajno poboljšava šanse za trudnoću.

Doziranje Femare

Najčešća doza Femare je 2,5 mg dnevno od petog do devetog dana menstrualnog ciklusa.

Ponekad se daje u većim dozama od 5 mg ili 7,5 mg dnevno

Rizici i nuspojave Femare

Izveštaji o visokoj učestalosti urođenih defekata

Mnogi lekari neće da prepišu Femaru zbog zabrinutosti koju je izazvao izveštaj iz 2005. u kome su neki kanadski lekari sugerisali moguću veću učestalost urođenih defekata u trudnoćama u kojima je korišćen Letrozol.

Ova studija je bila mala i oštro je kritikovana jer je loše osmišljena.

Femara ima kratak život u krvotoku, a daje se na početku menstrualnog ciklusa i nekoliko dana pre nego što dođe do oplodnje jajne ćelije i implantacije.

Veruje se da lek nestane iz organizma pre nego što dođe do oplodnje jajne ćelije, pa ostaje nedoumica kako je moguće da ovaj lek može da dovede do urođenih mana.

Proizvođač Femare poslao je upozorenje lekarima rekavši da ljudi prijavljuju defekte kod dece rođene nakon što je majka uzimala Femaru. Neki spekulišu da je proizvođač Femare izdao ovo upozorenje kako bi skinuo sa sebe bilo koju vrstu odgovornosti u slučaju da ih neko tuži, a ne zbog naučne zasnovanosti tog upozorenja.

Da li specijalisti za lečenje neplodnosti prepisuju Femaru?

Neki ginekolozi i stručnjaci za neplodnost neće da prepišu Femaru

Drugi je prepisuju – nakon što objasne pacijentu da postoji zabrinutost u pogledu povećane stope urođenih defekata novorođenčadi kao posledica uzimanja ovog leka.

Izvor: www.advancedfertility.com