Dijabetes je bolest koja nastaje kada telo ne proizvodi dovoljno hormona insulina ili ne može normalno da koristi insulin. Postoje dva tipa dijabetesa. Dijabetes tipa 1 nastaje kada telo uopšte ne proizvodi insulin. Dijabetes tipa 2 nastaje kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije ignorišu insulin. Između 90 i 95% ljudi kojima je dijagnoziran dijabetes imaju dijabetes tipa 2.

Kada varimo hranu, telo pretvara većinu hrane koju pojedemo u glukozu (vrstu šećera). Insulin omogućava glukozi da uđe u sve ćelije u telu i da se koristi kao energija. Kada neko ima dijabetes i telo ne proizvodi dovoljno insulina ili ne može normalno da ga koristi, glukoza se nagomilava u krvi umesto da uđe u ćelije. Prevelika količina glukoze u krvi izaziva ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući bolesti srca i oštećenja nerava i bubrega.

Da li sam u rizičnoj grupi? Kako mogu da smanjim rizik?

Težina

Gojaznost je najveći faktor rizika za dobijanje dijabetesa tipa 2. Što ste deblji, to je telo otpornije na insulin. Zdrava ishrana sa malo masti i redovna vežba postepeno će istopiti salo.

Starosno doba

Rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 povećava se sa godinama, naročite posle 45. godine.

Porodična istorija bolesti

Šanse da se dobije dijabetes veće su ako Vaša majka, otac ili braća i sestre imaju dijabetes.

Vežbanje

Vežbanje i održavanje zdrave težine smanjuju rizik od dijabetesa. Vežbajte 30 do 60 minuta većinu dana u nedelji. Ako imate zdravstvenih problema, pre nego što krenete da vežbate, posavetujte se sa lekarom.

Ishrana

Ishrana puna masti, kalorija i holesterola povećava rizik od dijabetesa. Takođe, loša ishrana vodi do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Zdrava ishrana sadrži puno vlakana a malo masti, soli i šećera. Treba paziti i na količinu hrane.

Gestacioni dijabetes

Gestacioni dijabetes je vrsta dijabetesa koji se javlja samo u trudnoći. Dešava se kod 4% trudnica. Iako on nestaje posle trudnoće, 40-60 % žena koje su imale gestacioni dijabetes dobiju dijabetes tipa 2 kasnije u toku života.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika nastaje usled neravnoteže u nivoima hormona. Na jajnicima se formiraju ciste. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju veću verovatnoću da dobiju dijabetes tipa 2.