Šta je endometrioza?
Endometrioza je problem mnogih žena u reproduktivnim godinama. Ona označava rast tkiva koje oblaže matericu van materice. Ova pojava nije uvek praćena simptomima. I obično nije opasna. Ali može izazvati bol i druge probleme.
Tkivo obično raste na jajnicima, jajovodima, spoljnjem zidu materice, crevima, ili drugim organima u trbuhu. U retkim slučajevima se širi na područja izvan stomaka.
Kako endometrioza uzrokuje probleme?
Materica je obložena tkivom koje se zove endometrijum. Zamislite ga kao mekano gnezdo u kome oplođeno jaje može da raste. Svakog meseca, telo žene luči hormone koji izazivaju zgušnjavanje endometrijuma i njegovo pripremanje da primi jaje. Ako zatrudnite, oplođeno jaje se zakači za endometrijum i počinje da raste. Ako ne zatrudnite, endometrijum se razlaže, a telo ga izbacuje kao krv. I to je u stvari menstruacija.
Kada imate endometriozu, tkivo van materice ponaša se kao tkivo sluzokože materice. Tokom menstrualnog ciklusa, ono zadebljava, a zatim se razlaže i krvari. Ali, tkivo je van materice, tako da krv ne može da teče iz tela. Implanti mogu postati iziritirani i bolni. Ponekad formiraju ožiljak ili ciste (opne ispunjene tečnošću). Ožiljak može otežati zatrudnjivanje.
Šta izaziva endometriozu?
Stručnjaci ne znaju šta dovodi do rasta tkiva endometrijuma van materice. Ženski hormon estrogen samo pogoršava problem. Žene imaju visok nivo estrogena u reproduktivnom periodu (periodu kada mogu da rađaju decu). Upravo u tom periodu – obično od tinejdžerskog doba do 40ih -žene imaju endometriozu. Nivo estrogena pada kada prestanu menstruacije (menopauza). Simptomi obično tada nestaju.
Koji su simptomi endometrioze?
Najčešći simptomi su:
Bol. Gde  boli zavisi od toga gde je tkivo izraslo. Možda ćete osetiti bol u donjem delu stomaka, rektumu ili vagini, ili donjem delu leđa. Možete ga imati tik pred i za vreme menstruacije ili sve vreme. Neke žene imaju jače bolove tokom seksa, pri kretanju creva, ili kada dođe do oslobađanja jajnika (ovulacije).
Abnormalno krvarenje. Neke žene imaju obilne menstruacije, peckanje ili krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon seksa ili krv u mokraći ili stolici.
Problemi sa zatrudnjivanjem (neplodnost). Neke žene imaju samo ovaj simptom.
Endometrioza varira od žene do žene. Neke žene ne znaju da ga imaju, dok ne odu kod lekara jer ne mogu da zatrudne. Neke imaju blage grčeve za koje misle da su normalni.  Kod drugih  žena, bol i krvarenje su toliko jaki da nisu u stanju da odu na posao ili u školu.
Jedini način da budete sigurni da li imate endometriozu je operacija pod nazivom laparoskopija. Tokom ove operacije, doktor stavlja tanke, osvetljene cevi kroz mali rez u stomaku. To mu omogućava da vidi šta je unutar vašeg stomaka. Ako lekar utvrdi postojanje tkiva van materice, ožiljak ili cistu, on ili ona mogu da ih uklone u toku iste operacije.
Kako se leči endometrioza?
Ne postoji lek za endometriozu, ali postoje dobri tretmani. Možda ćete morati da isprobate nekoliko tretmana da pronađete ono što vama najviše odgovara. Na koji god se način lečili, uvek postoji šansa da se simptomi vrate. Izbor tretmana zavisi od toga da li vam je cilj da kontrolišete bol ili da zatrudnite. Za bolove i obilna krvarenja se obično koriste lekovi ili operacija. Ako želite da zatrudnite, moguće je da će biti potrebna operacija kojom bi se uklonilo problematično tkivo.

Lečenje endometrioze uključuje:
Lekove kao što je ibuprofen za bol ili naproksen. Ovi lekovi se zovu antiupalni lekovi. Oni mogu da smanje krvarenje i bol.
Kontraceptivne pilule. One su najbolji tretman za kontrolu bola i smanjenje endometrijumskog tkiva.  Većina žena može da ih koristi bezbedno godinama. Ali ne možete ih koristiti ako želite da ostanete u drugom stanju.
Hormonske terapije. One zaustavljaju menstruaciju i smanjuju endometrijumsko tkivo. Ali mogu da izazovu neželjena dejstva i bol može da se vrati posle završetka tretmana. Kao i pilule za kontrolu rađanja, hormonske terapije će onemogućiti zatrudnjivanje.
Laparoskopija. Za uklanjanje neželjenog tkiva i ožiljaka. Može da smanji bol, a takođe može da vam pomogne da ostanete u drugom stanju.
Kao poslednje sredstvo za jak bol, neke žene uklanjaju matericu i jajnike (histerektomija i oforektomija). Ako vam izvade jajnike, vaš nivo estrogena će pasti i simptomi će verovatno nestati. Mogući su simptomi menopauze, i nećete moći da zatrudnite.
Ako ste blizu menopauze, možda je bolje da pokušate da regulišete svoje simptome lekovima, a ne operacijom. Endometrioza obično prestaje da izaziva probleme kada prestanete da dobijate menstruaciju.
Šta još treba da znate?
Ako razmišljate o korišćenju lekova za bol, imajte na umu sledeće:
Antiupalni lekovi nisu dobar izbor ako postoji šansa da ste trudni, ili bi uskoro mogli da zatrudnite. Oni mogu da povećaju šanse da ćete imati pobačaj. Konsultujte se sa svojim lekarom pre korišćenja bilo kog leka nekoliko dana za redom.
Hormonska terapija može da izazove niz neželjenih efekata. Neki su neprijatni, poput onih izazvanih menopauzom. Drugi su ozbiljni, kao što je osteoporoza. Da biste ograničili te probleme, hormonske terapije koriste se samo nekoliko meseci za redom. Pre nego što započnete bilo koju terapiju, raspitajte se koja su njena neželjena dejstva.