Endokrini sistem je mreža žlezda koje proizvode i oslobađaju hormone koji kontrolišu mnoge važne telesne funkcije, naročito sposobnost tela da pretvori kalorije u energiju koja pokreće ćelije i organe. Endokrini sistem utiče na to kako vaše srce kuca, na rast kostiju i tkiva, pa čak i na vašu sposobnost da napravite bebu. On igra ključnu ulogu u tome da li ćete oboleti od dijabetesa, tiroidnih oboljenja, poremećaja rasta, seksualnih disfunkcija, kao i mnoštva drugih poremećaja u vezi sa hormonima.

Žlezde endokrinog sistema

Svaka žlezda u endokrinom sistemu oslobađa određene hormone u krvotok. Ovi hormoni putuju kroz krv do drugih ćelija i pomažu kontrolu ili koordinaciju mnogih procesa u telu.

Endokrine žlezde su:

Nadbubrežne žlezde: Dve žlezde koje se nalaze na vrhu bubrega i oslobađaju hormon kortizol.

Hipotalamus: Deo donjeg srednjeg mozga koji reguliše lučenje hormona hipofize.

Jajnici: ženski reproduktivni organi koji oslobađaju jajne ćelije i proizvode polne hormone.

Langerhansova ostrvca: ćelije u pankreasu koje regulišu oslobađanje hormona insulina i glukagona.

Paratiroidna žlezda: Četiri male žlezde u vratu koje igraju ulogu u razvoju kostiju.

Epifiza: žlezda u blizini centra mozga koja reguliše spavanje.

Hipofiza: žlezda u oblasti mozga iza sinusa. Često se naziva „gospodarica žlezda“, jer utiče na mnoge druge žlezde, posebno tiroidne. Problemi sa hipofizom mogu da utiču na rast kostiju, kod žena na menstrualni ciklus, kao i na lučenje majčinog mleka.

Testisi: muške reproduktivne žlezde koje proizvode spermu i polne hormone.

Timus: žlezda u gornjem delu grudi koja pomaže razvitak imunog sistema u organizmu, u ranom uzrastu.

Tiroidna žlezda: žlezda u obliku leptira u prednjem delu vrata koja kontroliše metabolizam.

Čak i najmanji problem u funkcionisanju jedne ili više ovih žlezda može da poremeti delikatnu ravnotežu hormona u vašem telu i da dovede do endokrinog poremećaja ili bolesti.

Uzroci endokrinih poremećaja

Endokrini poremećaji obično su grupisani u dve kategorije:

Endokrina bolest koja nastaje kada žlezde stvaraju previše ili premalo nekog endokrinog hormona, i to se zove hormonska neravnoteža.

Endokrina oboljenja zbog nastanka lezija (kao što su čvorići ili tumori) u endokrinom sistemu, koje utiču na nivo hormona.

Endokrini sistem kontroliše ravnotežu hormona u krvotoku. Ako vaše telo ima previše ili premalo određenog hormona, sistem signalizira određenim žlezdama da isprave problem. Hormonska neravnoteža se može javiti ako sistem ne može da kontroliše nivo hormona u krvotoku, ili ako telo ne očisti krvotok od viška hormona.

Povećanje ili smanjenje nivoa endokrinih hormona može biti uzrokovano:

  • Problemom sa regulisanjem nivoa hormona endokrinog sistema
  • Bolestima
  • Kada žlezda ne stimuliše drugu žlezdu da luči hormone (na primer, postoji problem sa hipotalamusom koji može da poremeti proizvodnju hormona u hipofizi)
  • Genetski poremećaj, kao što je multipla endokrina meoplazija ili kongenitalna hipotireoza
  • Infekcija
  • Povreda endokrine žlezde

Tumor na endokrinoj žlezdi

Većina endokrinih tumora i čvorića su nekancerogeni. Obično se oni ne šire na druge delove tela. Međutim, tumor ili čvorići na žlezdama mogu da ometaju proizvodnju hormona.

Vrste endokrinih poremećaja

Postoji mnogo različitih vrsta endokrinih poremećaja. Dijabetes je jedan od najčešćih.

Ostali endokrini poremećaji su:

Adrenalna insuficijencija nadbubrežne žlezde. Oslobađa se premalo hormona kortizola i ponekad, aldosterona. Simptomi uključuju umor, bolove u stomaku, dehidraciju, i kožne promene. Adisonova bolest je tip adrenalne insuficijencije.

Kušingova bolest. Hiperproizvodnja jednog hormona hipofize dovodi do preaktivne nadbubrežne žlezde. Slično stanje pod nazivom Kušingov sindrom se javlja kod ljudi, posebno dece, koji uzimaju visoke doze kortikosteroidnih lekova.

Gigantizam (akromegalija) i drugi problemi hormona rasta nastaju ako hipofiza proizvodi previše hormona rasta. Dečje kosti i delovi tela mogu da rastu nenormalno brzo. Ako su nivoi hormona rasta suviše niski, dete može prestati da raste.

Hipertireoza. Štitna žlezda stvara previše hormona štitne žlezde, što dovodi do mršavljenja, brzog otkucaja srca, znojenja, i nervoze. Najčešći razlog za preaktivnu štitnjaču je autoimuni poremećaj Grejvova bolest.

Hipotireoza. Štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde, što dovodi do umora, zatvora, suve kože, i depresije. Nedovoljno aktivna štitna žlezda može izazvati usporen razvoj kod dece. Neke vrste hipotireoze su prisutne od rođenja.

Hipopituitarizam (pothranjenost). Hipofiza oslobađa hormone malo ili nimalo. Može biti uzrokovana raznim bolestima. Žene sa ovim problemom mogu prestati da dobijaju menstruaciju.

Višestruka endokrina neoplazija I i II. Ova retka, genetski uslovljena bolest se prenosi u porodici.Uzrok je tumora paratireoidne žlezde, nadbubrežne i štitne žlezde, što dovodi do preterane proizvodnje hormona.

Sindrom policističnih jajnika. Hiperproizvodnja androgena utiče na razvoj jajnih ćelija i njihovo oslobađanje iz jajnika. Sindrom poliscističnih jajnika je vodeći uzrok neplodnosti.

Preuranjeni pubertet. Neuobičajeno rani pubertet koji se javlja kada žlezde daju signal telu da počne da oslobađa polne hormone prerano.

Kako se otkrivaju endokrini poremećaji?

Ako imate endokrini poremećaj, lekar vas može uputi kod specijaliste endokrinologa. Endokrinolog je specijalno obučen za probleme sa endokrinim sistemom.

Simptomi poremećaja endokrinog sistema variraju i zavise od specifične žlezde o kojoj je reč. Međutim, većina ljudi sa endokrinim bolestima žale se na umor i slabost.

Analize krvi i urina proveravaju nivo hormona, na osnovu čega lekar može utvrditi da li imate neki endokrini poremećaj. Razna snimanja mogu se uraditi kako bi se otkrilo prisustvo čvorića ili tumora.

Lečenje endokrinih poremećaja može biti komplikovano, pošto promena u nivou jednog hormona može dovesti do neravnoteže drugog.