Ključ za srećan i zdrav život

Godine adolescencije i ranog odraslog doba su vreme previranja, promena i razvoja. Borbe sa izazovima u ovo vreme uticaće na tvoj budući život. Sticanje veština koje su potrebne za savladavanje emocionalnih problema daće ti dobre temelje za mentalno i emocionalno zdravlje.

Emocionalno zdravlje ima više aspekata. Jednostavno rečeno, ono je zasnovano na samopoštovanju- na tome kako sebe doživljavaš- kao i na ponašanju koje je prikladno i zdravo. Neko ko je emocionalno zdrav:

-razume promene i prilagođava im se

-uspešno izlazi na kraj sa stresom

-ima dobru sliku o sebi

-ume da voli i brine o drugima

-samostalno deluje kako bi zadovoljio svoje potrebe

Svako nailazi na probleme, pa i oni koji su emocionalno zdravi. Emocionalno zdravi ljudi umeju da se adaptiraju promenama i da rešavaju probleme i u tom procesu pomažu drugima kao i sami sebi da što više uživaju u životu.

Mirjana je sve češće imala glavobolje kako je semestar odmicao. I ranije je imala glavobolje ali sada ih je imala svaki drugi dan. One bi se pogoršale svaki put kada bi se posvađala sa cimerkom ili kada bi morala da ispuni neki rok na fakultetu. Aspirin nije pomagao. Kada bi otišla kući, glavobolje bi nestajale. Ali čim bi se vratila na fakultet, glavobolje su se vraćale. Odlučila je da ode kod lekara.

Mislila je da je možda alergična na nešto ili da treba da proveri vid. Rezultati analiza bili su normalni, premda je lekar uočio napetost u njenim mišićima vrata. Rekao je da je ona možda pod stresom i savetovao joj program za opuštanje mišića i prgram organizovanja vremena. Takođe joj je dao par predloga kako može rešiti probleme sa cimerkom. Nakon što je primenila neke od ovih tehnika tokom nekoliko sledećih nedelja, glavobolje su se ređe javljale i njen kvalitet života se poboljšao, uključujući i produktivnost u učenju.

U okviru kategorije Poboljšajte kvalitet života, bavićemo se uobičajenim problemima: stresom, organizacijom vremena, besom, depresijom, anksioznošću i mislima o samoubistvu- kao i načinima da se ovim problemima pristupi i da se oni uspešno reše.