Ekcem je čest problem kože koji može da uzrokuje da bebina koža bude crvena, da svrbi, i boli. Ali vaš smotuljak radosti nije dobio ovaj osip ni od koga, i ne može da ga prenese nekom drugom. Bebe i deca sa ekcemom često imaju rođake koji imaju ovaj problem. Ili imaju članove porodice koji boluju od astme, polenske groznice ili drugih alergija. Naučnici misle da se ekcem prenosi iz gena roditelja, ali niko nije siguran zašto ga neka deca dobijaju.

Nema leka za ekcem, ali to ne znači da će vaša beba imati ekcem zauvek. Ekcem se obično vremenom poboljšava. Ekcem kod neke dece prolazi do druge godine starosti. Oko polovine dece koja dobiju ekcem ga prerastu. A kod onih koji imaju ekcem i kao odrasle osobe, obično je on blaži nego kad su bili deca.

Ekcem se poboljša kod dojenčadi kada njihove majke prestanu da piju mleko i jedu jaja, prema nekim studijama. Isto tako, deca koja su dojena najmanje 4 meseca imaju manje šanse da dobiju ekcem, posebno ako njihove mame ne piju mleko, pokazala su druga istraživanja.

Ali ako ste zabrinuti da ono što vi ili vaša beba jedete možda pogoršava ekcem, razgovarajte sa svojim lekarom i bebinim pedijatrom. Iako možda želite da prebacite stvari, većina ekcem kod beba se ne odnosi na majčino mleko ili formula.

Kratke svakodnevne kupke sa mlakom vodom i blagim sredstvom za čišćenje može mogu držati podalje infekcije i uticati umirujuće na vašu bebu. Ne koristite mnogo sapuna. I izbegavajte kupke u sapunici i jake ili mirišljave sapune koji će iritirati bebinu kožu. Posle kupanja bebe, isperite je dva puta da bi se uklonio sve sapun. Zatim nanesite kremu ili mast u roku od 3 minuta da biste zarobili vlagu u koži.

Nije neobično da bebe dobiju osip na bradi i obrazima od pljuvačke. Ali ako beba ima ekcem, pljuvačka može da iritira njenu osetljivu kožu. Šta možete da uradite? Stavite kremu koju će vam prepisati pedijatar na bradu, obraze i vrat bebe koja će stvoriti barijeru između pljuvačke i njene kože.

Komotna odeća napravljena od pamuka i drugih prirodnih materijala će bebi biti najprijatnija. Ne oblačite bebi vunene stvari ili bilo šta što grebe. Operite bebinu odeću pre nego pre nošenja, i koristite blage deterdžente i sapune koji nemaju mirisa, boja ili alkohola. Potražite stvari koje su označene „bez parfema,“ „antialergijski,“ i „za osetljivu kožu.“ Izbegavajte „bez mirisa,“ jer ti proizvodi i dalje mogu da iritiraju kožu.

Razmislite o tome koliko usne mogu biti ispucale zimi kada je vazduh suv. Suv vazduh takođe utiče na bebin ekcem. Korišćenje ovlaživača vazduha neće puno pomoći. Najbolja stvar za vlaženje kože je nanošenje guste kreme ili masti. Bebina koža bi trebalo da bude bolja u leto kada prirodno ima više vlage u vazduhu.

Bebe i deca sa ekcemom imaju veće šanse da će dobiti alergije ili astmu, ali ekcem ih ne dovodi do njihovog pojavljivanja. Polovina dece sa ekcemom imaju astmu, a dve trećine dece sa ekcemom imaju alergijski rinitis (polensku groznicu).