L-karnitin je jedinjenje izvedeno iz karnitina, amino kiseline koja se nalazi u mesu i mlečnim proizvodima.

Karnitin nije esencijalna amino kiselina jer je mogu proizvesti jetra i bubrezi iz drugih amino kiselina. Osim ukoliko imate određene bolesti, vaše telo proizvodi dovoljno L-karnitina i nisu vam potrebni dodaci. Međutim, neki smatraju da L-karnitin igra ulogu u sagorevanju sala i proizvodnji energije, pa on privlači pažnju kao pomoć u gubljenju kilograma.

Za šta se koristi L-karnitin

L-karnitin kao dodatak ishrani navodno povećava energiju i ubrzava sagorevanje masti. Karnitin prenosi lance masnih kiselina u ćelijske mitohondrije gde se one sagorevaju i proizvode energiju. Neki tvrde da povećani nivoi L-karnitina podstiču međućelijski transport masnih kiselina i sagorevanje čime se podstiče mršavljenje.

Delotvornost

Prema nekim izvorima, klinički dokazi ne podržavaju tvrdnje da L-karnitin podstiče sagorevanje masti kod zdravih odraslih osoba. Dodaci karnitina nemaju pozitivno dejstvo jer ga telo proizvodi koliko može da iskoristi. Drugim rečima, telo je zasićeno karnitinom i automatski eliminiše višak.

Faktori rizika

Doza karnitina od 3 g dnevno može uzrokovati probleme sa stomakom uključujući grčeve, mučninu, dijareju i povraćanje, kao i miris tela na ribu. Karnitin takođe stupa u interakciju sa nekim antibioticima.

Zaključak

Efektivnost L-karnitina kao pomoćnog sredstva za mršavljenje je neznatna. Dnevno se preporučuje 2 do 6 grama, a negativni efekti se ispoljavaju već pri unosu 3 g.

S obzirom na njegovu cenu, L-karnitin nije vredan ni vašeg vremena ni novca.