Uterus didelphis – ili dupla materica – je prilično retka pojava. Jedna u 1000 do jedna u milion žena širom sveta je ima, a u nekim slučakevima se nasleđuje. U nekim slučajevima dvostruke materice, te dve materice dele jedan par jajovoda, jajnika, grlić materice i vaginu, dok se neke žene rode sa dve materice, dva para jajovoda i jajnika, dva grlića i dve vagine. Hirurški se dve vagine mogu spojiti u jednu, ali materice se obično ne diraju, ostaju dve. Ovo stanje se obično javlja kada se Milerovi kanali fetusa ne spoje u jednu matericu, kao što bi trebalo. U ženskom fetusu, materica počinje da se razvija u obliku dve male cevi. Kako se plod razvija, cevi (Milerovi kanali) se obično spoje u jedan veći, šuplji organ – matericu. Ponekad, međutim, cevi se ne spoje u potpunosti. Umesto toga, svaki se razvije u posebnu tvorevinu. Ovo stanje se naziva dvostruka materica (uterus didelfis).

Lečenje je potrebno samo ako dvostruka materica izaziva simptome ili komplikacije, kao što su bol u karlici ili ponovljeni spontani pobačaji. Žene sa dvostrukom matericom imaju i veći rizik da prevremeno rode bebu. Problem je što materica nije dovoljno velika da može da iznese čitavu trudnoću. Fetus u manjoj materici ima manje šanse da preživi. Međutim, čak i ako se bebe rode ranije, one provedu vreme u inkubatoru i mogu da budu sasvim zdrave. Neke žene se porode i u šestom mesecu, bebe budu u inkubatoru i razviju se u zdravu i pravu decu.

U decembru 2006. u Velikoj Britaniji, jedna žena sa duplom matericom je rodila dve bebe, u svakoj materici je imala po jednu bebu. Do sada, u istoriji čovečanstva, zabeleženo je da su samo oko 70 žena sa duplom matericom ostvarile višeplodnu trudnoću, sa po jednim plodom u svakoj materici. Šanse za višeplodnu trudnoću kod ovih žena su 5 miliona prema jedan. Još manji broj uspe da bebe iznese do termina, odnosno do kraja perioda od devet meseci, koliko bi trudnoća trebalo da traje. Šanse da žena sa dve materice rodi trojke su oko 25 miliona prema 1. Još su manje šanse da će te bebe preživeti. Zabeležen je samo jedan ovakav slučaj – kod dvadesettrogodišnje devojke koja se zove Hannah Kersey.