Đumbir se vekovima koristi kao prirodan lek za mnoga oboljenja.

Istraživači širom sveta otkrivaju da je đumbir čudotvoran u terapiji velikog broja oboljenja-od migrene do raka.

Kao takav, njegova upotreba je širokog spektra, a najčešće se upotrebljava:

1. U okviru terapije raka jajnika

Upotreba đumbira može da bude moćno oružje u terapiji raka jajnika. U jednoj studiji na Mičigenskom univerzitetu dokazano je da đumbir u prahu deluje destruktivno na ćelije raka jajnika na koje je primenjen.

2. Za prevenciju raka debelog creva

Studija na univerzitetu u Minesoti ustanovila je da đumbir može usporiti rast kolorektalnih ćelija raka.

3. Za ublažavanje jutarnje mučnine

Rezultati nekoliko studija su pokazali da je đumbir delotvoran kao i vitamin B6 u terapiji jutarnje mučnine.

4. Kao lek za mučninu u toku vožnje

Đumbir se ustaljeno koristi kao lek za ovu vrstu tegoba.

5. Za umanjenje bola i inflamacije

Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i moćan je prirodni analgetik.

6. U prevenciji i lečenju prehlade i gripa

Đumbir se dugo koristi kao prirodni lek u terapiji prehlade i gripa. Mnogi ljudi, takođe, koriste đumbir u terapiji stomačnog gripa ili trovanja hranom, što nije iznenađujuće, s obzirom na  njegove poznate pozitivne efekte na digestivni sistem.

7. Za redukciju migrenskih tegoba

Istraživanja su pokazala da đumbir dovodi do olakšavanja simptoma migrene.

8. Za smanjenje menstrualnih bolova

U kineskoj medicini, čaj od đumbira sa smeđim šećerom koristi se za olakšanje menstrualnih tegoba.

9. U prevenciji dijabetičke nefropatije

Studija vršena na pacovima obolelim od dijabetesa utvrdila je da upotreba đumbira dovodi do smanjenja pojave dijabetičke nefropatije(oštećenje bubrega).

10. U lečenju gorušice(žgaravice)

Đumbir je pokazao povoljno dejstvo i na ovaj deo digestivnog trakta. Neprijatni simptomi gorušice upotrebom đumbira mogu da budu znatno redukovani.

Upotreba đumbira

Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, belim lukom i drugim biljkama.

Pored toga što se đumbir koristi kao lek koji se pije, đumbirovi sastojci se koriste za spravljanje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju.

Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.

Obloge od đumbirove vode koriste se protiv reumatskih bolova, suženih krvnih sudova, stomačnih tegoba, napetosti mišića, bronhitisa i astmatičnih napada, gljivičnih infekcija, kao i za regeneraciju tkiva.

Ipak, za upotrebu đumbira u terapijske svrhe, treba se konsultovati sa  lekarom, koji će vam dati prava uputstva u kojoj meri je potrebno koristiti ovu lekovitu biljku.

Ovi brojni pozitivni efekti đumbira na mnoge sisteme u okviru organizma su i više nego dovoljan razlog da uvrstite đumbir u svoju ishranu. Ne zaboravite da ćete prevencijom učiniti najbolje za unapređenje sopstvenog zdravlja, pa tako i poboljšati kvalitet života.