đumbir
Đumbir, začin srodan začinu kurkuma, supstanci koja ima jako antikancerogeno sredstvo, poznat je po svojoj sposobnosti da smanjuje tumore. Čak je efikasniji od mnogih lekova protiv raka, koji su se pokazali kao potpuno neefikasni i zapravo ubrzavaju smrt pacijenata obolelih od raka. Najčešće se konzumira u malim dozama u prehrambenim proizvodima i pićima. Prema nekim istraživanjima, lekovita svojstva đumbira daleko nadmašuju čak i farmaceutske napredne izume.

U jednom istraživanju koje je sproveo Univerzitet u Džordžiji, ekstrakt đumbira smanjuje veličinu tumora prostate za čak 56% kod miševa.

Istraživači sa departmana bioloških nauka na Univerzitetu Kralj Abdulaziz u Saudijskoj Arabiji tvrde na osnovu svojih istraživanja da ekstrakt đumbira može biti efektivniji u borbi protiv raka dojke nego bilo koji drugi lek protiv raka koji se trenutno nalazi na tržištu. Oni tvrde da lekovi protiv raka dojke najčešće imaju efekat ometanja raka, ali da uz to izazivaju ozbiljne sporedne efekte. Kada su izložili ćelije raka ekstraktu đumbira, došli su do zaključka da đumbir ima antikancerogeno dejstvo i da pri tom ne škodi zdravim ćelijama.

Osim antikancerogenog dejstva, đumbir smanjuje upale, a zna se i da je đumbir bogat izvor antioksidanata koji popravljaju kvalitet života. Đumbir suzbija rak pluća, jajnika, debelog creva, dojki, kože, prostate i pankreasa. On služi kao prevencija dijabetesa, ima antibiotička dejstva, antifungalna dejstva (protiv gljivica), deluje protiv čireva, problema sa želucem, smanjuje toksičnost raznih supstanci, smanjuje menstrualne bolove, deluje protiv zračenja. Zatim povoljno deluje kod jutarnje mučnine, bakterijske dijareje i kod mnogih drugih bolesti.

Ali šta je sa lekovima protiv raka? Da li đumbir zaista može da nadmaši napredne lekove koji se često ističu kao „jedina opcija“ za onkološke bolesnike?

Ispostavilo se da lekovi za rak ne samo da su ozbiljno neefikasni u trajnom smanjuju tumora, već zapravo povećavaju tumore i brže ubijaju pacijenta.

Tumori metastaziraju, što znači da se vrate veći i jači od svog prvobitnog oblika. Štaviše, utvrđeno je da je metastaziranje nakon uzimanja lekova veoma agresivno.Prema jednom medicinskom centru u Bostonu, pokušaji da se kontroliše tumor lekovima može dovesti do metastaze tumora, što na kraju krajeva dovodi do smrti pacijenta.

S druge strane, đumbir praktično nema neželjenih efekata i koristi se kao prehrambeni proizvod u mnogim kulturama već vekovima. Ekstrakt đumbira sprečava rast tumora i njegove smrtonosne efekte kod mnogih ćelija tumora prostate.

Izvor: www.naturalsociety.comgaia-health.com