Ako pedijatar ili specijalista za alergije potvrdi da vaša beba ima alergiju na kravlje mleko, takođe poznatu kao alergija na proteine iz kravljeg mleka, nema sumnje da želite da osigurate da ishrana vaše bebe bude bez proteina iz kravljeg mleka koji izazivaju simptome.

Ako isključivo dojite svoju bebu, to neće tražiti promenu u ishrani bebe. Međutim, moraćete da uvedete promene u sopstvenu ishranu jer proteini iz kravljeg mleka mogu da prođu u majčino mleko.

Moraćete da prestanete da uzimate mleko i sve namirnice koje sadrže proteine kravljeg mleka.

Proteini u kozjem mleku i ovčijem mleku su slični onima u kravljem mleku, i takođe mogu izazvati reakciju tako da treba da prestanete i njih da konzumirate. Ishrana bez mlečnih proteina ne znači samo isključenje svih vrsta mleka – punomasnog, polu-obranog, obranog i nemasnog – već i maslaca, mleka u prahu, kondenzovanog mleka, pića na bazi mleka, mlaćenice, margarina, gi maslaca, svih vrsta sira (uključujući parmezan, maskarpone i krem sir), jogurta, mladog sira, kisele pavlake, pavlake za kuvanje, krema za kafu, sladoleda.

Osim ovih mlečnih proizvoda, takođe ćete morati da proverite spisak sastojaka na prehrambenim proizvodima. Tu spadaju:

kazein
kazeinati
sirilo
hidroiizovani kazein
laktoza
laktoglobulin
čvrsti sadržaj mlečne materije ili mlečni šećer
surutka
zaslađivač sirupa surutke

Mleko može da se doda u gotovu hranu u čvrstim i tečnim oblicima, ponekad kao aroma u čipsu sa ukusom sira ili luka. Ispod je lista nekih vrsta prerađene hrane koja može da sadrži mleko:

testenina
pica
gotova jela
supe
kobasice i druge mesne prerađevine
instant pire krompir
sosovi i umaci
čips, kokice i druge grickalice
palačinke
peciva
biskviti, krekeri i kolači
pudinzi
čokolada i drugi konditorski proizvodi
Suplementi

Mleko i mlečni proizvodi pružaju niz važnih hranljivih sastojaka kao što su proteini, minerali – posebno kalcijum i vitamini – koji su važni za naše kosti i zube, kao i rast kod dece. Iz tih razloga, važno je da se ne isključuju mlečnei proizvodi iz ishrane bez potvrđene dijagnoze alergije na proteine iz kravljeg mleka.Pratite savete nutricioniste.

Nutricionista vam može preporučiti da uzimate suplemente, 1000mg kalcijuma i 10mcg vitamina D. Ne-mlečne namirnice koje su prirodno bogate kalcijumom uključuju tofu, tahini, semenke susama, suve smokve, badem, soju, bamije, kelj i lešnik.

Vaš lekar ili nutricionista može vam dati savete kako da izgleda vaša ishrana bez proteina iz kravljeg mleka.