Da li je bezbedno jesti dimljene morske plodove i dimljenu ribu tokom trudnoće?

Dimljeni morski plodovi i riba sadrže proteine i vitamine A i D (u ulju riblje jetre). Oni su takođe odličan izvor vitamina B kompleksa, posebno niacina, kao i vitamina B12 i B6. Oni sadrže i puno kalcijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kalijuma, joda i selena, što su sve sastojci koji su potrebni za dobro zdravlje trudnice i fetusa. Dimljeni morski plodovi takođe sadrže nizak procenat masti, a s druge strane, sadrže jako korisne i zdrave omega 3 masne kiseline.

Dimljena riba i morski plodovi mogu se konzumirati tokom trudnoće samo ako su konzervirani. Tada su bezbedni. Međutim, konzumiranje dimljenih morskih plodova koji nisu konzervirani nikako se ne preporučuje ženama u trudnoći jer riba i morski plodovi mogu biti nosoci bakterije Listeria koja može zaraziti ženu i uzrokovati bolest listeriozu, potencijalno opasno stanje tokom trudnoće. Pored toga, obrađivanje morske hrane podrazumeva dodavanje soli, pa je sadržaj natrijuma u dimljenim morskim namirnicama izuzetno visok, što bi moglo da izazove štetne posledice po majku i bebu u njenom stomaku. U najmanju ruku, majka može imati povećan krvni pritisak ili oticanje zbog prevelikog, nezdravog unosa soli.

Trudnice ne treba da jedu dimljene plodove mora i dimljenu ribu koji se čuvaju u frižideru, kao što su dimljeni losos, pastrmka, belica, tunjevina, bakalar i skuša, osim ako se oni termički obrade kao sastojci u drugim kuvanim jelima. Takve namirnice su nosioci bakterije Listeria za koju smo već rekli da izaziva bolest listeriozu. Listerioza je oboljenje koje dovodi do rađanje mrtvog ploda, do pobačaja, kao i do komplikacija u trudnoći. Trudnice se mogu lako zaraziti jer je njihov imuni sistem slabiji tokom trudnoće.

Takođe, izbegavajte dimljenu morsku hranu poput ajkule, sabljarke, kraljevske skuše, bele tunjevine i velike graditeljice jer ove vrste sadrže jako puno metil žive koja je otrovna. Trovanje može da naškodi nervnom sistemu nerođenog deteta. Imajte na umu da unos ribe generalno treba ograničiti na samo dva, tri puta nedeljno.

Trudnice ne bi trebalo da kupuju dimljene morske plodove koji su bili u dodiru sa sirovom ribom u prodavnicama jer sirova riba može bakterijama zaraziti dimljenu ribu.

Više o vrstama ribe koje su dozvoljene i zabranjene u trudnoći pročitajte u ovom članku: https://planetazdravlja.com/mitovi-i-cinjenice-o-trudnoci/