Ishrana ne izaziva ulcerozni kolitis, ali ulcerozni kolitis može da pogorša ishranu. Ako vam, na primer, spanać pogoršava simptome – možda ćete doći u iskušenje da prestanete da jedete svo povrće. Ali dijareja može da vam oduzme važne hranjive materije, a digestivni poremećaji poput ulceroznog kolitisa mogu da dovedu do neuhranjenosti. Da biste nahranili svoje telo, cilj treba da vam budu dobro izbalansirani obroci. Ne eliminišete čitave grupe namirnica iz vašeg tanjira. Trudite se da u obroke uključite namirnice iz više grupa, na primer žitarice, proteine (meso i mlečni proizvodi), voće i povrće.

Borite se protiv anemije i umora gvožđem

Ulcerozni kolitis može vas iscrpeti. Jedan od razloga za umor može biti anemija – nizak nivo crvenih krvnih zrnaca. Nju mogu da izazovu krvarenje čira i krvavi proliv. U borbi protiv anemije, treba povećati nivo gvožđa u krvi. Vidite da li možete da tolerišete hranu bogatu gvožđem i folnom kiselinom poput spanaća ili suvog grožđa. Žumanca i artičoke takođe dolaze u obzir i lakši su za stomak.

Omega 3 masne koseline mogu ublažiti simprome iritabilnog crevnog sindroma.

Pijte tečnosti

Prirodni sokovi od izmiksanog voća i povrća i pića za zamenu obroka mogu biti dobar način da se hranite kad ne možete da podnesete čvrstu hranu. Oni lako mogu da dodaju hranljive sastojke i kalorije u vašu ishranu, ako imate problema sa održavanjem telesne težine. Tečnosti, poput vode, takođe su važne jer ulcerozni kolitis povećava rizik od dehidracije. To utiče na sposobnost debelog creva da apsorbuje vodu i soli.

Potražite alternativu za mlečne proizvode

Ako mlečni proizvodi pogoršavaju vaše simptome ulceroznog kolitisa, možda ste netolerantni na laktozu. Najpre probajte da pređete na mlečne proizvode sa manje laktoze, kao što su jogurt i tvrdi sirevi. Ako morate da izbegavate mlečne proizvode u potpunosti, zamenu nađite u proizvodima od soje. Pazite da unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D. Inflamatorne bolesti creva mogu da vas stave u rizik od gubitka koštane mase.

Probiotici mogu da pomognu varenje

Ako želite prirodnu pomoć za ulcerozni kolitis, probajte probiotike. Ove dobre bakterije mogu da vam pomognu da regulišete varenje. Probiotici se mogu naći u tečnom obliku ili kao pilule, ili u hrani kao što je jogurt. Neki stručnjaci kažu da mogu biti posebno korisni ako ste zbog antibiotika ili proliva ostali bez dobrih bakterija u crevima.

Problemi sa hranom bogatom vlaknima?

Ako vlakna iritiraju vaše debelo crevo tokom napada ulceroznog kolitisa, izbegavajte hranu bogatu vlaknima. Izbegavajte orašaste plodove i semenke, integralne žitarice, kao i sirovo voće i povrće – oni se teže vare. Time ćete smanjiti nelagodnost, ali to vam neće pomoći da smanjite upale. Ljuštenje voća i povrća je još jedan način da se smanji konzumacija vlakana.

Treba unositi maksimalno 2 g vlakana po obroku.

Izbegavajte sirovo voće, osim svežih zrelih banana i dinja.

Kuvajte namirnice koje izazivaju nadimanje

Ako vam je teško da odredite koje namirnice vam izazivaju grčeve, proliv i gasove, obratite pažnju na sledeće namirnice: brokoli, karfiol i pasulj su teški za varenje i izazivaju gasove. Ali pre nego što ih u potpunosti izbacite iz ishrane, probajte da ih dobro skuvate. To će možda rešiti problem.

Izbegavajte i šećer i alkohol.

Jedite male obroke da biste smanjili grčeve

Grčevi mogu biti propratni simptom ulceroznog kolitisa. Pokušajte da jedete pet do šest manjih obroka. Ili jedite tri manja obroka, plus dve do tri užine. Ako dajete sistemu za varenje manje materijala za rad, time se mogu izbeći grčevi, a telu davati stalan izvor hranljivih materija.

Vodite dnevnik ishrane

Zapisivanje šta jedete i kako se osećate iz dana u dan će vam pomoći da uočite namirnice koje vam uzrokuju probleme. Njih izbegavajte. Zatim ih vratite u ishranu za nedelju dana i posmatrajte šta se dešava. Začinjena, ljuta i masna hrana i gazirana pića sa kofeinom često prave probleme.

Potražite savet nutricioniste

Ne postoji magična dijeta koja je dobra za svakog ko pati od ulceroznog kolitisa. Razgovarajte sa svojim lekarom ili registrovanim nutricionistom. Personalizovane informacije mogu vam pomoći da pronađete namirnice koje se lako vare. Ovi stručnjaci takođe mogu da vam pomognu da saznate da li unosite ključne hranljive sastojke. Predložiće vam namirnice ili dodatke kako biste imali izbalansiranu, zdravu ishranu koja će ublažiti tegobe ulceroznog kolitisa.