Namirnice bogate monozasićenim masnim kiselinama imaju moć da tope salo na stomku. Ako uključite namirnice o kojima ćemo ovde pisati u svoju dijetu sa smanjenom količinom kalorija(do 1500) smršaćete baš tamo gde najviše i želite – na stomaku.

Bademi

Vitamin E i monozasićene masne kiseline u bademima zajedno smanjuju holesterol. Bademi su takođe odličan izvor biljnih vlakana i proteina.

Ideja za doručak: Pospite 2 kašike badema preko nemasnog jogurta i svežeg ili zaleđenog bobičastog voća.

Avokado

Avokado je izvor monozasićenih masti a i sadrži beta-sitosterol koji više od bilo kog drugog voća smanjuje holesterol u krvi.

Ideja: izmiksujte avokado sa sokom od limete, dodajte so i biber i poslužite sa pečenim krompirićima ili sirovim povrćem.

Crna čokolada

Čokolada ili, tačnije, kakao zrna, sadrže jedinjenja koja štite od bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa.
Ideja: rastopite čokoladu i prelijte je preko svežih jagoda
Ulje lanenog semena
Ulje lanenog semena je najbolji biljni izvor omega-3 masnih kiselina i smanjuje upale koje mogu dovesti do srčanih oboljenja, raka i Alchajmerove bolesti.
Ideja: Umešajte kašiku lanenog ulja u sok od voća ili povrća.

Prirodni maslac od kikirikija

Porcija putera od kikirikija sadrži antioksidant vitamin E, magnezijum koji je dobar za kosti, kalijum koji je dobar za mišiće i vitamin B6 koji jača imunitet.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je najbolje ulje za kuvanje i salate jer sadrže monozasićene kiseline, koje snižavaju „loš“ holesterol, bez uticaja na „dobar“  holesterol. Što je zelenije ulje, to znači da ima više antioksidanata, pa zato birajte ekstra-devičansko maslinovo ulje.

Pistaći
Pistaći sadrže lutein i zeaksantin, dva karotenoida koji pomažu u zaštiti od starosne makularne degeneracije (Degeneracija makule bolest je središnjeg dijela mrežnice, takozvane makule, koje se obično javlja kod starijih odraslih, a koje rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja.).
Ideja: promešajte 2 kašike pistaća sa pola šolje obranog sira i 2 kašike rendane čokolade.

Seme suncokreta

Seme suncokreta obiluje vitaminom B, koji igra važnu ulogu u zaštiti protiv zapaljenja. Suncokret je odličan izvor vitamina E.

Ideja: Pospite salatu sa dve kašike semenki.

Orasi

Kao i morski plodovi i laneno seme, orasi sadrže omega-3 masne kiseline, koje pomažu u zaštiti srca i čuvaju zdravlje mozga.

Ideja: Pomešajte pola šolje ananasa sa pola šolje švapskog sira i pospite sa 2 kašike mlevenih oraha. Orahe možete dodati i u salate.