Dijagnoza vanmaterične trudnoće

Ako sumnjate da biste mogli da imate vanmateričnu trudnoću, odmah se obratite lekaru. Vanmaterična trudnoća se ne može dijagnostikovati fizičkim pregledom. Međutim, vaš lekar još uvek može da izvede pregled kako bi isključio druge faktore.

Još jedan korak do dijagnoze je transvaginalni ultrazvuk. To uključuje ubacivanje posebnog instrumenta nalik na štap u vaginu, tako da lekar može videti da li je u materici gestacijska vrećica.

Kada je u pitanju vanmaterična trudnoća test krvi – kako bi se utvrdio nivo hCG-a i progesterona – takođe može biti od pomoći. Ovo su hormoni koji su prisutni tokom trudnoće. Ako ti nivoi hormona počnu da opadaju ili ostaju isti tokom nekoliko dana, a gestacijska vrećica ne postoji na ultrazvuku, trudnoća je verovatno vanmaterična.

Ako imate jake simptome, poput značajnih bolova ili krvarenja, možda neće biti dovoljno vremena da prođete sve ove korake. Falopijeva tuba može u ekstremnim slučajevima puknuti, prouzrokujući snažna unutrašnja krvarenja. Potom će lekar izvršiti hitnu operativnu pomoć kako bi se odmah obezbedio tretman.

Lečenje vanmaterične trudnoće

Vanmaterična trudnoća nije sigurna za majku. Takođe, embrion neće moći da se razvije do termina. Embrion je neophodno ukloniti što je pre moguće za majčino direktno zdravlje i dugoročnu plodnost. Mogućnosti lečenja variraju u zavisnosti od lokacije vanmaterične trudnoće i njenog razvoja.

Lekovi

Lekar može uvideti da trenutne komplikacije nisu verovatne. U ovom slučaju, lekar vam može propisati nekoliko lekova koji mogu sprečiti da se vanmaterična masa ne rasprsne. Prema stručnjacima, jedan uobičajeni lek za to je metotreksat (Rheumatrex).

Metotreksat je lek koji zaustavlja rast ćelija koje se brzo dele, kao što su ćelije ektopične mase. Ako uzimate ovaj lek, lekar će vam ga dati kao injekciju. Takođe bi trebalo da radite redovne krvne analize kako biste bili sigurni da je lek efikasan. Kada je efikasan, lek će izazvati simptome koji su slični simptomima pobačaja. Ovi simptomi uključuju:

 • grčeve
 • krvarenje
 • prolazak tkiva iz vagine.

Daljnja operacija je retko potrebna nakon što se to dogodi. Metotreksat ne nosi iste rizike od oštećenja jajovoda koji dolaze uz operaciju. Međutim, nećete moći da zatrudnite nekoliko meseci nakon uzimanja ovog leka.

Hirurgija

Mnogi hirurzi predlažu uklanjanje embriona i saniranje bilo kakvih unutrašnjih oštećenja. Ovaj postupak se naziva laparotomija. Naime, lekar će kroz mali rez ubaciti malu kameru kako bi bio siguran da može videti šta tačno radi. Zatim hirurg uklanja embrion i sanira bilo kakvo oštećenje jajovoda.

Ukoliko operacija nije uspela, hirurg može ponoviti laparotomiju, ovaj put kroz veći rez. Možda će morati da ukloni i jajovod tokom operacije ako je oštećen.

Kućna nega

Vaš lekar će vam dati posebna uputstva u vezi nege rezova nakon operacije. Glavni ciljevi su da rezovi budu čisti i suvi dok zarastaju. Svakodnevno ih proveravajte, u smislu da li postoje znakovi infekcije, koji mogu uključivati:

 • krvarenje koje neće prestati
 • prekomerno krvarenje
 • sekret neugodnog mirisa sa lokacije
 • vruće na dodir
 • crvenilo
 • otok.

Nakon operacije možete očekivati malo vaginalnog krvarenja i male krvne ugruške. To se može dogoditi do šest nedelja nakon postupka. Ostale mere nege koje možete da preduzmete uključuju:

 • ne podižite ništa teže od 5 kilograma
 • pijte dosta tečnosti da sprečite opstipaciju
 • odmor karlice, što znači suzdržavanje od seksualnih odnosa, upotrebe tampona i tuširanja
 • odmarajte se što je moguće više prvih nedelja nakon operacije, a zatim povećajte aktivnost u narednim nedeljama kako se toleriše.

Uvek obavestite lekara ako se vaš bol pogorša ili osećate da se dešava nešto neobično.

Prevencija

Predviđanje i prevencija nisu mogući u svakom slučaju. Možda ćete moći da smanjite rizik od vanmaterične trudnoće kroz dobro održavanje reproduktivnog zdravlja. Neka vaš partner nosi kondom za vreme seksualnog odnosa i ograničite svoj broj seksualnih partnera. To smanjuje rizik od polno prenosivih infekcija koje mogu izazvati upalnu bolest karlice, stanje koje može izazvati upalu jajovoda.

Redovno održavajte posete svom lekaru, uključujući redovne ginekološke preglede i redovne preglede na polno prenosive bolesti. Preduzimanje koraka za poboljšanje vašeg ličnog zdravlja, poput napuštanja pušenja, takođe je dobra preventivna strategija.

Kakva je dugoročna prognoza?

Dugoročna prognoza nakon vanmaterične trudnoće zavisi od toga da li je uzrokovala fizičko oštećenje. Većina žena koje su imale ektopičnu trudnoću nastavljaju normalno da žive. Ako su obe jajovodne cevi i dalje netaknute ili čak samo jedna, jajna ćelija se može oploditi normalno. Međutim, ako imate postojeći reproduktivni problem, to može uticati na vašu buduću plodnost i povećati rizik od buduće ektopične trudnoće. Ovo je posebno slučaj ako je postojeći reproduktivni problem ranije doveo do ektopične trudnoće.

Hirurgija može da ostavi ožiljke na jajovodima, a buduće ektopične trudnoće mogu da budu verovatnije. Ako je potrebno uklanjanje jednog ili oba jajovoda, razgovarajte sa lekarom o mogućim tretmanima plodnosti. Primer je in vitro oplodnja koja uključuje implantaciju oplođenog jajašca u matericu.

Gubitak trudnoće, bez obzira koliko rano, može biti poražavajući. Možete pitati svog lekara da li postoje raspoložive grupe podrške u tom području da vam pruže dalju podršku nakon gubitka trudnoće. Vodite računa o sebi nakon ovog gubitka kroz odmor, konzumiranje zdrave hrane i vežbanje, kad je to moguće. Dajte sebi vremena da prebolite.

Zapamtite da mnoge žene nastavljaju sa zdravim trudnoćama nakon ovog problema. Kada budete spremni, razgovarajte sa lekarom o načinima na koji možete da osigurate da vam  buduća trudnoća bude potpuno zdrava.