Dijabetes je stanje koje se odlikuje povišenim nivoom šećera u krvi. Ovo je hronično stanje koje mora konstantno da se konroliše, a nema boljeg načina za to od pravilne ishrane i poboljšanja stila života.

Dijabetes šta se ne sme jesti

Određene namirnice negativno utiču na nivo šećera u krvi, uzrokuju upale i izazivaju imunološke reakcije. Da biste prirodno preokrenuli dijabetes, prvi korak je da uklonite ove namirnice iz ishrane:

Rafinisani šećer: Rafinisani šećer naglo povećava nivo glukoze u krvi, a gazirani sokovi, voćni sokovi i druga slatka pića su najgori krivci. Ovi oblici šećera brzo ulaze u krvotok i mogu prouzrokovati ekstremna povećanja glukoze u krvi. Iako su prirodni zaslađivači poput sirovog meda i javorovog sirupa bolji izbor, oni i dalje mogu uticati na nivo šećera u krvi, pa ih povremeno koristite samo u nekim slučajevima. Vaša najbolja opcija je da se prebacite na steviju, prirodni zaslađivač koji neće imati toliko uticaja.

Žitarice: Naročito žitarice koje sadrže gluten, kao što je pšenica, sadrže velike količine ugljenih hidrata koji se razlažu u šećer nakon samo nekoliko minuta konzumiranja. Gluten može izazvati crevnu upalu, koja utiče na hormone kao što su kortizol i leptin, i može dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi. Preporučujemo uklanjanje svih žitarica iz vaše ishrane 90 dana dok se vaše telo prilagođava ovom programu isceljenja. Tada možete pokušati da konzumirate proklijale drevne žitarice, u malim količinama.

Konvencionalno kravlje mleko: Konvencionalno kravlje mleko i mlečni proizvodi treba da se eliminišu iz ishrane, posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 1. Mlečni proizvodi mogu biti fantastična hrana za balansiranje nivoa šećera u krvi ako dolaze od kozjeg, ovčjeg mleka ili mleka A2 krava. Ali držite se dalje od svih drugih oblika mlečnih proizvoda, jer će A1 kazein štetiti organizmu i izazvati imuni odgovor sličan glutenu. Prilikom kupovine mlečnih proizvoda kupujte samo sirove i organske proizvode od životinja hranjenih na ispaši.

Alkohol: Alkohol može opasno povećati šećer u krvi i dovesti do toksičnosti jetre. Istraživanje pokazuje da dolazi do povećanja učestalosti dijabetesa od 43%, povezanog sa teškom konzumacijom alkohola, što je definisano kao tri ili više pića dnevno. Pivo i slatki likeri su posebno bogati ugljenim hidratima i treba ih izbegavati.

GMO hrana: GMO kukuruz, soja i kanola su povezani sa bolestima bubrega i jetre i mogu izazvati dijabetes. Odlučite se za proizvode koji su označeni kao organski ili bez GMO-a.

Hidrogenizovana ulja: Uklonite hidrogenizovana, užegla ulja iz vaše ishrane, uključujući biljno ulje, sojino ulje, ulje semena pamuka i ulje kanole. Zbog toga što se ova ulja obrađuju, tretiraju na veoma visokim temperaturama, u kombinaciji sa sredstvima za izbeljivanje i dodatim bojama, konzumiranje ovih ulja je povezano sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes.

Dijabetes šta jesti

Da biste preokrenuli ili sprečili dijabetes tipa 2, u ishranu treba da dodate određene namirnice, koje ćemo navesti u daljem tekstu. Dakle, kada je u pitanju dijabetes šta jesti?

Hrana bogata vlaknima: Istraživanja pokazuju da 90% populacije ne konzumira dovoljno vlakana na dnevnoj bazi. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju glukoze, reguliše nivo šećera u krvi i podstiče detoksikaciju. Cilj je da se pojede najmanje 30 grama vlakana dnevno, koja mogu da se dobiju od povrća (kao što je prokelj, grašak i artičoke), avokada, bobica, orašastih plodova i semena, posebno čia semenke i lanenih semenki.

Hrana sa visokim sadržajem hroma: hrom je hranljiva materija koja je uključena u normalan metabolizam ugljenih hidrata i lipida. Hrana sa visokim sadržajem hroma može poboljšati faktor tolerancije glukoze u vašem telu i prirodno uravnotežiti nivo glukoze u krvi. Ona igra ulogu u putevima insulina, pomažući da se glukoza unese u naše ćelije tako da se može koristiti za telesnu energiju. Brokoli ima najveće količine hroma, ali možete ga naći i u sirovom siru, zelenom pasulju, pivskom kvascu i govedini koja je hranjena travom.

Hrana bogata magnezijumom: Magnezijum može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi jer igra ulogu u metabolizmu glukoze. Istraživanja pokazuju da je dijabetes često povezan sa nedostatkom magnezijuma. Konzumiranje hrane bogate magnezijumom, kao što su spanać, blitva, semenke bundeve, bademi, jogurt i crni pasulj, mogu poboljšati simptome dijabetesa tipa 2.

Zdrave masti: Srednje-lančane masne kiseline koje se nalaze u kokosovom i crvenom palminom ulju mogu da pomognu da se uravnoteži nivo šećera u krvi, a one služe kao preferirani izvor goriva za vaše telo, a ne šećer. Korišćenjem kokosovog mleka, ghee-a i maslaca od krava hranjenih travom, takođe možete da uravnotežite nivo šećera u krvi, pa uključite ovu hranu u svoje obroke. Neka istraživanja zapravo sugerišu da dijeta sa visokim sadržajem masti i niskim udelom ugljenih-hidrata, poznata kao keto dijeta, može biti novi pristup preokretanju dijabetesa prirodno, iako tehnički ne morate ići u ketozu kako biste postigli prednosti zdravih masti u lečenju dijabetesa.

Posniji proteini:  Jedenje proteinske hrane ima minimalan uticaj na nivo glukoze u krvi i može usporiti apsorpciju šećera. Neki od najboljih izvora posnijih proteina su ribe koje su uhvaćene u divljini, koje sadrže omega-3 masti koje smanjuju zapaljenje, govedina koja je hranjena travom, organska piletina, sočivo, jaja i supa od kostiju.

– Hrana sa niskim glikemijskim opterećenjem: Glikemijski indeks hrane govori o potencijalu hrane za podizanje nivoa glukoze u krvi. Hrana koja ima visok glikemijski indeks pretvara se u šećer nakon što se pojede, brže od hrane sa niskim glikemijskim indeksom. Da se leči dijabetes, držite se namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su povrće bez skroba, koštunjavo voće i bobice, orašasti plodovi, semenke, avokado, kokos, organsko meso, jaja, divlje ulovljene ribe i sirovi mlečni proizvodi.

Jedna od prednosti ove hrane je da generalno podstiče gubitak težine, što je glavni faktor u preokretanju dijabetesa.

Najbolji suplementi za lečenje dijabetesa

  1. Hrom pikolinat

Uzimanje 200 mikrograma hrom pikolinata tri puta dnevno uz obroke može poboljšati osetljivost na insulin. Drugi pozitivni ishodi od dopunjavanja hrom pikolinatom uključuju smanjenje nivoa holesterola i triglicerida i smanjene potrebe za hipoglikemičnim lekovima.

  1. Cimet

Cimet ima sposobnost da snižava nivo šećera u krvi i poboljšava vašu osetljivost na insulin. Istraživanje je otkrilo da je konzumiranje cimeta povezano sa statistički značajnim smanjenjem nivoa glukoze u plazmi, LDL holesterola i triglicerida. Potrošnja cimeta je takođe doprinela povećanju nivoa HDL holesterola.

Da biste iskoristili mnoge zdravstvene prednosti cimeta, dodajte jednu kašičicu cejlonskog cimeta u hranu, šejk ili čaj. Takođe možete interno uzeti jednu do dve kapi eteričnog ulja cimeta dodavanjem u hranu ili čaj, ili pomešajte tri kapi ulja cimeta sa pola kašičice kokosovog ulja i umasirajte ovo u ručne zglobove i stomak.

  1. Riblje ulje

Uzimanje suplementa ribljeg ulja može pomoći da se poboljšaju markeri dijabetesa smanjenjem nivoa triglicerida i povećanjem nivoa HDL holesterola. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju su neophodne za pravilnu funkciju insulina, sprečavajući netoleranciju insulina i smanjujući upalu. Da biste koristili riblje ulje kao prirodni lek za dijabetes, uzmite 1000 mg dnevno.

  1. Alfa lipoična kiselina

Alfa lipoična kiselina je antioksidant koji pomaže da se glukoza pretvori u gorivo za telo. Efikasno poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje simptome dijabetičke neuropatije, kao što su slabost, bol i ukočenost uzrokovani oštećenjem nerava. Iako proizvodimo alfa lipoičnu kiselinu i može se naći u nekim izvorima hrane, kao što su brokoli, spanać i paradajz, uzimanje ovog suplementa povećava količinu koja cirkuliše u vašem telu, što može biti izuzetno korisno kada se prirodno leči dijabetes.

  1. Ekstrakt gorke dinje

Gorka dinja pomaže u smanjenju nivoa glukoze u krvi i reguliše upotrebu insulina u organizmu. Studije pokazuju da ekstrakt gorke dunje može pomoći u smanjenju i upravljanju simptomima dijabetesa, uključujući rezistenciju na insulin, komplikacije srca, oštećenje bubrega, oštećenje krvnih sudova, poremećaje oka i hormonske nepravilnosti.

Vežbanje za kontrolu nivoa šećera u krvi

Vežbanje smanjuje hronične bolesti i može pomoći da se prirodno preokrene dijabetes. Istraživanja pokazuju da vežbanje poboljšava kontrolu glukoze u krvi i može sprečiti ili odgoditi dijabetes tipa 2, dok pozitivno utiče na vaš krvni protisak, zdravlje srca, nivo holesterola i kvalitet života.

Vežbanje prirodno podržava vaš metabolizam sagorevanjem masti i izgradnjom mišićne mase. Da biste sprečili i preokrenuli dijabetes, vežbajte gotovo svakodnevno, barem po 30 minuta. Ovo ne znači da morate da provedete vreme u teretani. Jednostavni oblici fizičke aktivnosti, kao što je šetanje, od 20 do 30 minuta svakog dana, mogu biti izuzetno korisni, naročito nakon obroka. Vežbanje joge ili istezanje kod kuće je još jedna odlična opcija.

Pored hodanja i vežbi istezanja, pokušajte sa kardio treningom, tri do pet dana nedeljno u trajanju od 20-40 minuta.

*******************

Kvantni pregled popust!

Rezervišite svoj termin za kvantnu analizu funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od 5 790 din u Centru dobrih navika i   unapredite zdravlje svog sistema organa za varenje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene delikatnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0644026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

Hvala vam što brinete o svom zdravlju!