Oči umorne od gledanja u ekran

U današnje vreme teško je pobeći od ekrana. Ako ne gledamo u računar na poslu ili ne posećujemo društvene medije, kupujemo na telefonu ili tabletu, ili gledamo TV. Nekada radimo sve ovo istovremeno. Realnost digitalnog doba je da su ekrani postali neizbežan deo našeg svakodnevnog života.

Naši mozgovi se prilagođavaju rekordnom brzinom-žudeći za stalnom digitalnom stimulacijom-dok su oči već druga priča. Da li vas oči bole ili peku, posebno na kraju dugog dana? Da li su crvene ili suve? Da li vas nerviraju glavobolje ili bolovi u vratu? Možda će vas iznenaditi da su sve ovo simptomi digitalnog naprezanja očiju.

6 simptoma digitalnog naprezanja očiju:

• Iritacija oka
• Suve oči ili prekomerno suzenje očiju
• Crvene oči
• Umor
• Glavobolja
• Bolovi u vratu ili leđima

Zvuči poznato? Niste sami. Mnogi ljudi imaju isti problem. Loša vest je da sve dok nastavljamo da održavamo zavisnot od ekrana malo je verovatno da će se digitalno naprezanje oka smanjiti.

Ali dobra vest je da postoje jednostavni koraci kojima možemo sprečiti digitalno naprezanje oka.

Daćemo vam nekoliko saveta koji će napraviti veliku razliku u tome kako se vi i vaše oči osećate i koliko ste uspešni u onome što radite.

5 jednostavnih koraka za sprečavanje digitalnog naprezanja očiju

1. Obratite pažnju na pravilo 20-6-20
Iako ne bi bilo praktično niti moguće da u potpunosti izbegnemo ekrane, definitivno treba da obezbedite vašim očima nekoliko malih pauza s vremena na vreme! Svakih 20 minuta, pogledajte iznad i daleko iza svojih ekrana. Zagledajte se u nešto 6 metara dalje (u prostoriji ako je dovoljno velika ili kroz prozor) u trajanju od oko 20 sekundi. To je trenutak zena za vaše oči, jer im daje priliku da se opuste i resetuju pre nego što zaronite nazad u taj fascinantan članak koji čitate…ili video sa mačkama koji gledate.

2. Postavite pravilno računar
Gledamo u toliko različitih ekrana da su mnogi od nas postali pomalo lenji da brinu o pravilnom položaju ekrana. Ako odvojite dva minuta da to dobro uradite, uradićete jako dobru stvar za svoje oči. Kada sedite za računarom, pružite ruku i proverite da li možete da položite dlan ravno uz ekran. Trebalo bi da možete da „bacite pet“ ekranu. Ekran bi trebalo da bude ispred i malo ispod vašeg lica, i nikada nagnut ka napred ili nazad.

3. Podešavanja ekrana
Idite u podešavanja i prilagodite ih tako da se vaše oči osećaju što udobnije. Povećajte malo veličinu teksta. Podesite osvetljenost. Možete čak i da smanjite isijavanje plave boje – to je vrsta svetlosti koja je najnapornija za oči.

4. Podesite osvetljenje u prostoriji
Osvetljenje u prostoriji može da se takmiči sa ekranom, zbog čega oči rade napornije nego što je potrebno. Smanjite svetlost koja dolazi odgore i sa strana i koriste izvore indirektne svetlosti kako biste izbegli odsjaj na ekranu.

5. Trepćite!
Ovo zvuči najjednostavnije, ali je najlakše da se previdi. Kada smo zaokupljeni čitnjem ili gledamo nešto na ekranu, možemo zaboraviti da dovoljno često trepćemo. Treptanje čisti i vlaži površinu oka. Nedovoljno treptanje vodi direktno do zamora očiju. Tu vam mogu pomoći veštačke suze koje možete kupiti u apoteci.

6. Idite kod očnog lekara na pregled
To je savršena prilika da razgovarate sa svojim lekarom o digitalnom naprezanju očiju. Recite lekaru koliko vremena provodite ispred ekrana- i budite iskreni. Lekar će pregledati vaše oči i posavetovaće vas kako da ih zaštitite. Vaš cilj treba da bude da imate najjasniji, najudobniji moguć vid koji će vam omogućiti da lako obavljate sve vaše vizuelne zadatke.