Nekoliko činjenica o depresiji kod žena. Većina osoba koje pate od depresije su žene. Nažalost, skoro dve trećine tih žena ne dobijaju pomoć koja im je potrebna.

Depresija kod žena je veoma česta pojava. U stvari, žene imaju dvostruko veće šanse da  razviju kliničku depresiju nego  muškarci. A čak jedna od četiri žene iskusi  depresiju u nekom trenutku u životu.

Šta je depresija?

Depresija je ozbiljan i agresivan poremećaj raspoloženja . Ona izaziva osećanje tuge, beznađa, bespomoćnosti i bezvrednosti. Depresija može prouzrokovati blage do umerene  simptome apatije, smanjeni apetit, nesanicu, nisko samopoštovanje, kao i nizak stepen umora. Ili to može biti depresija sa simptomima depresivnog raspoloženja koje traje veći deo dana, smanjenog interesa za dnevne aktivnosti, gubitka težine ili dobitka, nesanice ili hipersomnije (previše spavanja), zamora, osećaja krivice gotovo svakodnevno, i periodičnih misli o smrti ili samoubistvu.
Koji su simptomi depresije kod žena?

Simptomi depresije kod žena su:

* Uporna tuga, anksioznost, ili osećanje praznine
* Gubitak interesa ili zadovoljstva u aktivnostima, uključujući seks
* Nemir, razdražljivost, ili često plakanje
* Osećanja krivice, bezvrednosti, bespomoćnosti, beznađa, pesimizma
* Spavanje previše ili premalo, rano jutarnje buđenje
* Gubitak apetita i / ili  telesne težine ili prejedanje i debljanje
* Smanjena energija, umor, osećaj „usporenosti“
* Misli o smrti ili samoubistvu, ili pokušaji samoubistva
* Teškoća u koncentraciji, pamćenju ili donošenju odluka
* Uporni fizički simptomi koji ne reaguju na lečenje, kao što su glavobolje, digestivni poremećaji, i hroničan bol.
Koji su simptomi manije kod žena?

Manija je raspoloženje ushićenosti koje se ponekad dešava zajedno sa bipolarnim poremećajem. Raspoloženje kod bipolarnog poremećaja kreće se od dna depresije do visina manije. Iako je manije povišeno dobro raspoloženje, to je ozbiljni poremećaj i zahteva medicinsku procenu i lečenje.

Simptomi manije su:

* Nenormalno povišeno raspoloženje
* Razdražljivost
* Smanjena potreba za snom
* Grandiozne ideje
* Znatno povećan govor
* Brze misli
* Povećana aktivnost, uključujući i seksualne aktivnosti
* Značajno povećanje energije
* Loše rasuđivanje koje vodi do rizičnog ponašanja
* Neprikladno socijalno ponašanje

Zašto je depresija kod žena češća nego kod muškaraca?

Pre adolescencije, stopa depresije je ista kod devojčica i dečaka. Međutim, od početka puberteta,  rizik od razvoja depresije kod devojaka dramatično se povećava, čak  duplo više nego kod dečaka.

Stručnjaci veruju da povećana šansa depresije kod žena može da se odnosi na promene u nivou hormona koji se dešavaju tokom života žene. Ove promene su evidentne tokom puberteta, trudnoće i menopauze, kao i posle porođaja,  histerektomije, ili  spontanog pobačaja. Pored toga, kolebanja hormona koja se javljaju sa menstrualnim ciklusom svaki mesec verovatno da doprinose predmenstrualnom sindromu, ili pms-u, i predmenstrualnom disforičnom poremećaju, ili PMDD -u- to je ozbiljan sindrom koga posebno obeležavaju depresija, anksioznost, ciklične smene raspoloženja, i letargija.