Šta uzrokuje dehidrataciju?

Dve vrste dehidratacije, hronična i akutna dehidratacija, mogu biti uzrokovane mnogim stvarima. Najčešći razlozi su: grip, povraćanje, proliv, gubitak krvi, nepravilna ishrana, i nenadoknađivanje tečnosti koju ste izgubili kroz znojenje i mokrenje tj. neunošenje dovoljno vode. Mnoge bolesti mogu izazvati akutnu dehidrataciju usled povećane telesne temperature i znojenja koji ih prate. To je razlog što vam lekar savetuje da pijete dosta tečnosti kada ste bolesni. Vaše telo koristi tečnosti da izbaci toksine, kao i da bi organizam normalno funkcionisao. Dehidratacija i problem sa krvnim pritiskom često idu ruku pod ruku usled gubitka elektrolita.

Znaci i simptomi dehidratacije

Simptomi dehidratacije obično počinju sa žeđu i napreduju ka alarmantnijim manifestacijama, kako potrebe za vodom rastu. Početni znaci i simptomi blage dehidratacije kod odraslih se pojavljuju kada telo izgubi oko  2% svoje ukupne tečnosti. Simptomi blage dehidratacije su često (ali ne isključivo):

Žeđ

Gubitak apetita

Suva koža

Crvenilo u licu

Tamna boja urina

Suva usta

Umor ili slabost

Drhtavica

Vrtoglavica

Ako dehidratacija napreduje neometano, istim tempom,i kada ukupan gubitak tečnosti dostigne 5% javljaju se sledeći simptomi:

Ubrzan puls

Ubrzano disanje

Smanjeno znojenje

Smanjeno mokrenje

Povećana telesna temperatura

Ekstremni zamor

Grčevi u mišićima

Glavobolje

Mučnina

Peckanje u udovima

Kada telo dostigne 10% gubitka tečnosti potrebna je hitna lekarska intervencija. Gubitak tečnosti od 10%  i više je često fatalan. Simptomi ozbiljne dehidratacije su:

Grčenje mišića

Povraćanje

Jako ubrzan puls

Smežurana koža

Pomućen vid

Bolno mokrenje

Konfuzija

Otežano disanje

Napadi

Bol u grudima i trbuhu

Nesvestica

Ovo nisu svi simptomi teškog oblika dehidratacije, već su to samo najčešći simptomi. Simptomi dehidratacije se razlikuju od osobe do osobe, jer je telo kompleksna mreža sistema i svako je drugačije. Kada se ovi sistemi poremete zbog gubitka tečnosti većina tela će imati određene zajedničke simptome, ali takođe se mogu javiti neobične ili neočekivane reakcije u zavisnosti od konkretne osobe. Starost takođe igra ulogu u ispoljavanju simptoma. Znaci dehidratacije kod deteta neće biti isti kao oni kod tinejdžera, odraslih ili starijih ljudi.

Kako se leči dehidratacija?

Ako je dehidratacija gubitak vode, onda je logično da se lečenje dehidratacije tj. uklanjanje njenih efekata vrši rehidratacijom.

Kada osoba dehidrira, ona takođe izgubi elektrolite tako da je vrlo važno nadoknaditi ih zajedno sa vodom. Tip elektrolita neophodnih za rehidrataciju su soli natrijuma i kalijuma i oni se obično nalaze u sportskim napicima a postoji i prašak koji možete kupiti u apoteci. Elektroliti su potrebni za elektro-hemijske reakcije unutar ćelija. Nedostatak elektrolita u telu može da ometa hemijske reakcije neophodne za zdrav rad ćelija i ovo stanje poznato je kao intoksikacija vodom. Ovo može da postane ozbiljan zdravstveni problem i da dovede do smrti u ekstremnim slučajevima.

Ako osoba pokazuje simptome dehidratacije, treba joj dati puno vode ali da je pije polako, i u malim gutljajima. Elektrolite takođe treba nadoknaditi. Elektroliti se nalaze i u slanoj hrani, ali unos hrane će još više dehidrirati telo jer su tečnosti potrebne za varenje.Ako nemate prašak za lečenje dehidratacije ili sportska pića koja sadrže elektrolite, polako pijte vodu, a kada se simptomi ublaže, uzmite malu slanu užinu ili lagani obrok.

Ako osoba pokazuje neke od simptoma ozbiljne dehidratacije koje smo naveli gore, odmah pozovite hitnu pomoć. Moguće je da u nekom stadijumu dehidratacije unos tečnosti ne može da pomogne i neophodna je hitna lekarska pomoć.

Prevencija dehidratacije

Prosečna osoba gubi izmedju dva i tri litra vode dnevno kroz disanje, znoj i mokraću. Ova količina se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od vrste aktivnosti koje osoba obavlja. Naporno vežbanje može da dovede do gubitka više od 2 litre tečnosti za sat vremena! Da biste sprečili dehidrataciju jednostavno treba da nadoknadite tečnost koja je izgubljena tokom dana. Mnogi izvori i sajtovi će vam reći da popijete 8 čaša vode dnevno, ili će reći broj litara koje treba popiti, ali istina je da je svako telo drugačije.

Samo vi možete znati koliko vam je vode potrebno je da optimalno funkcionišete. Pijte vodu, ne sokove, ne zaslađenu vodu sa aromama. Obratite pažnju na gubitak tečnosti i nadoknađujte je čim je izgubite.Kada osetite žeđ, već ste dehidrirali – cilj je da sprečite osećaj žeđi. Obratite pažnju na boju urina, tamna mokraća je obično simptom dehidratacije.