Da li žena može da zatrudni dok doji?

Dojenje je do 98% efikasno kao prirodna kontracepcija, i to do šest meseci nakon porođaja, ako vam se u tom periodu ne vrati menstruacija. Ovaj metod kontrole rađanja se zove metod laktacione amenoreje. Ovaj metod je najefikasniji kada možete da odgovorite sa „Da“ na sledeća pitanja:

Da li planirate da intenzivno dojite najmanje 6 meseci nakon rođenja bebe?

To znači da najmanje 9 od 10 obroka beba dobija sisanjem. Dojilje koje se oslanjaju na metod laktacione amenoreje da bi sprečile trudnoću treba da ograniče broj dopunskih bebinih obroka, na primer korišćenje formule, na ne više od 5 do 10 odsto kako bi postigle najbolje kontraceptivne rezultate. Dakle, 90-95 % ishrane beba treba da dobija dojenjem.

Da li planirate da dojite vašu bebu najmanje jednom u četiri sata u toku dana i svakih šest sati u toku noći?

Najznačajniji uticaj na plodnost se postiže kada je dojenje raspoređeno na ne više od četiri sata u toku dana i šest sati u toku noći.

Direktno dojenje (beba sisa mleko direktno iz dojke) se smatra najefikasnijim metodom za žene koje koriste metod laktacione amenoreje. Drugi načini (ispumpavanje mleka) mogu smanjiti snagu i učestalost sisanja i neuroendokrini odgovor majke. To može da poveća verovatnoću vraćanja ovulacije. Dodatna kontracepcija se preporučuje ženama koje nisu u stanju da direktno doje svoje bebe tokom većine obroka (9 od 10 obdroka).

U principu, dok dojite manje ste plodni, ali niste neplodni. Iako možda nećete imati menstruaciju nekoliko meseci posle porođaja, telo obično proizvede prvu posleporođajnu jajnu ćeliju pre nego što dobijete prvu menstruaciju. Dakle, znaćete da ste ovulirali tek dve nedelje posle ovulacije – kad dobijete menstruaciju.

Ako ne želite da ostanete u drugom stanju dok dojite, počnite da koristite kontracepciju čim počnete opet da imate seksualne odnose. Mnogi lekari preporučuju metode kao što su kondomi ili dijafragma, ali neki misle da su noviji blagi oralni kontraceptivi bezbedni za upotrebu tokom dojenja i da ne škode bebi. Raspitajte se kod svog lekara o „mini piluli“, koja ne sadrži estrogen, hormon koji može da ometa laktaciju (lučenje mleka), već sadrži samo progestin.

Dakle, ako hranite svoju bebu isključivo tako što je dojite, i danju i noću, možda ćete prvu menstruaciju dobiti tek za godinu dana ili duže nakon porođaja. Ako beba rano počne da spava tokom cele noći, vaša menstruacija će se brže vratiti, obično za 3 do 8 meseci. Isto važi ako hranite bebu formulom pored dojenja. Drugim rečima, što češće vaša beba sisa, više će vremena proći do vaše menstruacije. Stručnjaci veruju da je razlog taj što dojenje smanjuje proizvodnju hormona koji su okidač za ovulaciju. Ali zapamtite, možete da počnete da ovulirate ponovo u bilo kom trenutnku posle tri meseca laktacije (proizvodnje mleka), a verovatno nećete znati kada će se to dogoditi. Ako želite da budete sigurni da nećete zatrudneti, koristite neki oblik kontracepcije prilikom svakog seksualnog odnosa.