Pre nego što odete na neki test ili ispit, razmislite dobro hoćete li sa sobom poneti flašicu vode…

Studija koja je urađena u aprilu ove godine na godišnjem sastanku Britanskog društva psihologa je to potvrdila. Naime, oni koji su pijuckali vodu sve vreme tokom popunjavanja testova imali su bolje rezultate. Evo i nekoliko objašnjenja.

Mozak se hidrira

Nije iznenađujuće.  Istraživanje je pokazalo da gubljenjem tečnosti kod odraslih gubi se jedan procenat telesne mase, što momentalno utiče na koncetraciju I budnost. Posmatranjem dece u školskom uzrastu, takođe se potvrđuje važnost tečnosti za njihovu memoriju I povećanje pažnje. Moguće je, da voda ima suptilne kognitivne prednosti kod studenata, naročito onih koji su nedovoljno hidrirani, ili ti koji ne unose dovoljno tečnosti.

Voda poliva uznemirenost

Za brižne, ima još prednosti to pijuckanje. Oni koji su uznemireni tokom ispita, pijuckanje vode može da im odvrati pažnju sa tog uzbuđenja, primiri ih I omogući da trezveno I budno iskoriste svoje znanje najbolje što mogu.

Zaliva optimizam

Voda može poboljšati koncentraciju na isti način kao I šećerna pilula kod placebo efekta. Radi se o optimizmu. Ako verujete da voda pomaže Vašem mozgu, jer ga hidrira I čini budnijim I efikasnijim to će sigurno uticati na njegove radnje i imati pozitivan efekat.

Zastupljenost vode u našem organizmu nam govori koliko je ona zapravo važna I neophodna, da bi nam telo I um funkcionisali efikasno I dali svoj maksimum. Ona asporbuje toplotu metabolizma, održava zapreminu krvi, I neophodna je za transport hranljivih  I izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Svi ovi razlozi, direktno ili indirektno pomažu studentima I svima ostalima da daju najbolje od sebe I budu uvek u formi.