„Da li će mi trbušni ples pomoći da smršam?“ i „Hoću li imati ravan stomak?“

To su neka od najčešćih pitanja koja postavljaju potencijalne učenice trbušnog plesa. Ova pitanja ne mogu se odgovoriti sa da ili ne, jer odgovor zavisi od brojnih faktora.

Ali suština je da se težina gubi kada se potroši više kalorija nego što se unese. Dakle, ako potrošite više kalorija igrajući trbušni ples nego što unesete kroz hranu, smršaćete.

Jednostavno rečeno, trbušni ples je oblik vežbe. Što više plešete, više vežbate. Sat vremena kontinuiranog trbušnog plesa sagoreva oko 300 kalorija. Neki časovi plesa su manje a neki više intenzivni. Na nekim časovima značajna količinu vremena posvećuje se ne-aerobnim pokretima kao što su vežbe sporog vrtenja kukovima i pravljenje osmica, ​​dok su neki drugi časovi osmišljeni da ubrzaju puls i održavaju ga ubrzanim ceo trening. Neki učenici stomačmog plesa vežbaju kod kuće između časova, dok drugi to ne rade, niti se angažuju u bilo kom drugom vidu vežbanja između časova. I najvažnije od svega je da trbušni ples ne može da nadoknadi unošenje puno hrane ili alkohola.

Koliko vežbati?

Trening trbušnog plesa jedan sat nedeljno, a zatim sedenje na kauču i gledanje televizije preostalih šest večeri neće vam pomoći da izgubite težinu. Većina stručnjaka za mršavljenje preporučuju ne manje od 15 minuta vežbanja dnevno, a mnogi kažu da je potrebno najmanje 30 minuta.

Dakle, ako pohađate časove trbušnog plesa jedno veče nedeljno, kako da vežbate ostalim danima?

Ako zaista želite da smršate, vežbajte najmanje 30 minuta dnevno.

Naravno, vaše vežbe ne moraju sve da budu stomačni ples. Možete ići u šetnju, na aerobik, trčanje, plivanje, teretanu ili se igrati s decom u dvorištu. Važno je da na to potrošite najmanje 30 minuta (sto više to bolje). Idite peške na posao. Koristite stepenice umesto lifta. Koristite svaku priliku da se krećete što više.

Vrste časova trbušnog plesa

Na nekim časovima trbušnog plesa, pleše se od trenutka kada uđete u prostoriju i ne prestajete do kraja časa. Na drugim, troši se mnogo vremena na učenje ritmova, čekanje nastavnika da ispravi druge studente, slušanje objašnjenja, i na vežbe istezanja na kraju časa.

Ako vam je prioritet da smršate, izaberite učitelja trbušnog plesa na čijim časovima se stalno pleše. Vežbajte korake koji od vas zahtevaju da se krećete po prostoriji jer se tako troši mnogo više kalorija nego kada stojite u mestu.

Kada vežbate kod kuće, najviše ćete mršaviti uz solo bubnjeve, srednje brzine, ili brzu muziku i veliki broj poteza koji aktiviraju noge i kukove. Manje se mršavi kada se vežbaju pokreti rebara uz sporu muziku, ali i to je bolje nego da uopšte ne vežbate.

Najmanje pola sata provedite plešući uz brze ritmove, a nakon toga vežbajte pokrete u mestu.

Ishrana

Jako je važno šta jedete i pijete. Iako će 30 minuta dnevno fizičke aktivnosti ubrzati vaš metabolizam, tj. sposobnost tela da sagoreva masti, takođe treba da pazite na ishranu. Vi ste ono što jedete. Pobedite loše navike, i vaši napori će uroditi plodom.

Loše navike su:

Užina nakon časa. Ovu naviku možete pobediti tako što ćete poneti litar vode sa sobom na trening. Popijte nekoliko gutljaja pre početka časa. Odmah posle časa, kada se presvučete, popijte još 2-3 čaše. Kada stignete kući, popijte još nekoliko gutljaja.

Pijuckanje vina nakon izvođenja trbušnog plesa. Čaša vina na kraju predstave u restoranu ili noćnom klubu gde radite? To i nije baš dobra ideja! Alkohol ima jako puno kalorija! Primenite strategiju sa vodom koju smo malopre opisali. Umesto vina, popijte kiselu vodu, ako ste i dalje žedni.

Sagledajte ukupnan unos hrane i pića – možda ćete morati da ga promenite. Ako je potrebno, potražite savet lekara ili nutricioniste. Vodite dnevnik ishrane – zapisujte sve što ste pojeli u toku jednog dana. Tako ćete lakše uočiti da li preterujete ili gde pravite greške. Saznajte koja hrana ima najviše kalorija, i smanjite porcije omiljene hrane. Tako ćete moći da uživate u njoj a da se ne gojite previše. Budite dosledni u tome.

Važno je i da imate realnu sliku o sebi, i da ne pokušavate da smršate ako ne morate. Kako da znate da li ste debeli? Indeks telesne mase vam u tome može pomoći. Ako vam je indeks telesne mase manji od 20 to znači da ste premršavi, a ako je iznad 25 to znači da izlažete svoje telo riziku od bolesti zbog svoje debljine. Ovaj link će vas odvesti do kalkulatora telesne mase http://www.koznazna.com/dijeta/tekstovi/bmi_bmr.html

Zaključak

Trbušni ples je oblik vežbanja, koji sagori 250-300 kalorija na sat. Nasuprot tome, gledanje televizije sagoreva 100 kalorija na sat. Kada vežbate energične plesne pokrete uz solo bubnjeve ili brzu muziku neprekidno 30 minuta ili više svaki dan, trbušni ples može ponuditi iste prednosti za zdravlje kao i druge vrste aerobnog vežbanja. Tako ćete ojačati vaš kardiovaskularni sistem, preventirati osteoporozu, i povećati snagu. Ako ga kombinujete sa razumnom ishranom, može vam pomoći da smršate. Ali imajte u vidu da ako vaša jedina vežba podrazumeva pohađanje jednog jednosatnog treninga trbušnog plesa nedeljno, nećete mnogo smršati. Treba da vežbate svaki dan, i da promenite loše navike u ishrani.