Prema novoj studiji Univerziteta u Torontu, žene koje pate od jutarnje mučnine ili povraćanja u trudnoći uspešnije iznose trudnoću i rađaju zdravije bebe.
Studija obuhvata 850 000 trudnica iz pet različitih zemalja u periodu od dvadeset godina.

Istraživači su otkrili niz pozitivnih efekata povezanih sa mučninom, od manje pobačaja do pametnijeg potomstva.

Ova studija otkriva da žene koje iskuse mučninu i povraćanje u trudnoći imaju manju stopu pobačaja, urođenih malformacija kod beba, manju stopu pojave usporenog fetalnog rasta i bolje razvojne rezultate na standardnim psihološkim testovima.

Na primer, stopa pobačaja kod žena koje nisu imale jutarnje mučnine je tri puta veća nego  kod žena koje su pretrpele mučninu i povraćanje.
Procenat prevremenih porođaja u grupi žena koje su imale jutarnje mučnine bio je 6,5 u odnosu na 9,5 % kod žena koje nisu imale jutarnje mučnine.

Naučnici su primetili da kod starijih majki, starosti preko 35 godina, naročito je bila jaka veza između jutarnjih mučnina i pozitiivnih ishoda trudnoće.

Kod žena koje su imale mučninu tokom trudnoće broj beba rođenih sa urođenim defektima je bio između 30 i 80 odsto niži nego kod žena koje su imale trudnoću bez mučnine i povraćanja.

Deca žena koje su iskusile jutarnju mučninu imala su viši IQ (koeficijent inteligencije) na testovima u uzrastu od 3 do 7 godina.
Veruje se da ovi pozitivni rezultati imaju veze sa povećanim nivoima hormona koji dovode do jutarnje mučnine. Blagotvorni efekti ovih hormona su naročito povezani sa umerenom i izraženom mučninom a manje sa blagim muninama.jutarnja

Međutim, žene koje pate od ekstremnih oblika jutarnje mučnine koja se zove hiperemesis fravidarum zahtevaju bolničko lečenje, i nemaju iste pozitivne efekte.
Ova studija izgleda da potvrđuje staru mudrost da su jutarnje mučnine dobar znak zdrave trudnoće.
Naravno, ako vi nemate jutarnje mučnine, ne uzrujavajte se zbog ove studije. Svaka žena i svaka trudnoća je drugačija, i uvek treba očekivati dobar ishod, jer su najveće šanse da će sve biti savršeno u redu u vašoj trudnoći.

Ako patite od teškog oblika jutarnje mučnine, pogotovo kad je mučnina toliko ozbiljna da traje po ceo dan i teško je podnosite, treba da idete kod lekara. Sve trudnice koje imate jutarnje mučnine, izdržite još malo, najčešće mučnine nestaju do kraja trećeg ili četvrtog meseca. Možda će vam biti lakše kada znate da ono što uzrokuje mučnine najverovatnije istovremeno znači zdravu trudnoću i zdravu bebu.