Da li ste se nekad zapitali da li je moguće da ste zavisni od slatkiša, jer ne možete dan da zamislite bez neke od svojih omiljenih poslastica?

Odgovor je jednostavan-moguće je.

Šećer može da dovede do zavisnosti kad se konzunira redovno.

On aktivira iste moždane regije koje se aktiviraju kada se upotebljava droga kao što je kokain.

Pored toga, osobe koje konzumiraju velike količine šećera razvijaju toleranciju na njega, pa im je potrebna sve veća količina da bi efekat koji on ostavlja bio zadovoljavajuć.

Ako se desi da ukoliko sebi ne priuštite u toku dana nešto slatko vi osećate nervozu, menjate ponašanje i uznemireni ste- zavisni ste od slatkiša.

Šta učiniti da biste se oslobodili zavisnosti?

Metod koji se najčešće koristi za lečenje zavisnosti od droge i alkohola je apstinencija ( striktno izbegavanje upotrebe droge i alkohola).

Da li je to pravi izbor za apstinenciju od slatkiša? Jer, treba imati u vidu da veliki broj proizvoda iz grupe hrane i pića u sebi sadrže ove nezdrave šećere.

Kada bi odjednom ukinuli konzumiranje slatkiša i sokova, to bi dovelo do prejedanja u prvom trenutku slabosti, stresa ili dosade, i odustajanja od namere da pobedite tu naviku.

Hrana koju sebi zabranjujete vam je još više primamljiva.

Kada ne uspete da joj odolite, osećate grižu savesti, stid i mržnju prema sebi.

Apstinencija je loša i za telo i za um. Uskraćivanje omiljene hrane može biti veoma stresno i menjati vaše raspoloženje i  ponašanje.

Ključna reč u prevazilaženju problema zavisnosti od slatkiša je umerenost i postepeno smanjivanje količine unetih slatkiša.

Takođe, naučite da izbegavate situacije koje će vas dovoditi u iskušenje da posegnete za slatkišima. Dosada je najčešći okidač prejedanja slatkišima.

Izbegavajte da prolazite pored rafova sa slatkišima i pratite spisak koji ste sačinili pre odlaska u kupovinu.

Stres je takođe bitan uzrok prejedanja. Postoje zdraviji i konstruktivniji načini borbe protiv stresa.

Umesto prejedanja slatkišima izaberite vožnju biciklom ili trčanje, stres će se znatno umanjiti, a vi ćete osećati da radite dobro za sebe i nećete imati grižu savesti.

Ravnoteža u ishrani će se vratiti kada fizička potreba za slatkišima bude savladana i prevlada psihološka kontrola i osećaj zadovoljstva nakon unete male količine slatkiša.

Ukoliko mislite da ne možete sami da se izborite sa ovim problemom, ne ustručavajte se da se obratite psihologu. Stručna pomoć uvek garantuje napredak.