Donošenje odluke o tome da li želite da imate drugo dete može da dovede do unutrašnjih preispitivanja. Pa kako da znate da li ste spremni za drugu bebu?

Kada je u pitanju drugo dete iskustva drugih parova mogu dosta da vam pomognu, ali svakako da je svaka priča individualna.

Započnite sa ovih 10 pitanja kako biste se postavili pre nego što odlučite da želite da imate drugo dete. Odgovori će vam reći da li bi trebalo ponovo da se ostvarite u ulozi roditelja, odnosno da li ste spremni na korak za dobijanje drugog deteta.

1. Kako se moj supružnik oseća u vezi sa tim da ima drugo dete?

Vaš brak može da se oseća napetim ako glava i srce vašeg supružnika nisu na istom mestu kao i vaše. Umesto da pokušavate da udovoljite svom partneru odlukom po pitanju koje se ne osećate dobro ili obrnuto – odmaknite se od situacije i dajte joj vremena.

Razgovarajte jedno s drugim o tome zašto želite ili ne želite drugo dete. Pogledajte da li možete da postignete kompromis, kao što je ponavljanje razgovora za nekoliko meseci ili određivanje datuma za godinu ili dve kada ćete početi da pokušavate na začeću. Što ste oboje pošteniji jedan prema drugom i što više komunicirate, vaša će odluka biti lakša.

2. Kako će se moje dete nositi sa mlađim bratom ili sestrom?

Jedino sedmogodišnje dete može biti veoma uzbuđeno zbog toga što ćete imati drugu bebu ili će se možda osećati neverovatno izdanim. Ono čak može da oseti obe emocije. Sa druge strane, malo dete možda nije shvatilo ideju da je glavno u kući pre nego što je beba stigla. Vaše prvo dete se može lepo prilagoditi svojoj novoj sestri ili bratu ili će možda pokušati da privuče vašu pažnju koja je sada podeljena između njega i bebe broj dva.

Vaše dete nema konačnu reč u vašoj odluci da imate još jedno dete. Ali trebalo bi da razgovarate sa svojim detetom ako je dovoljno staro da razume i razmotrite kako će se njegov život promeniti kada uđete kroz vrata sa novorođenčetom. Bez obzira na uzrast vašeg prvog deteta, preduzmite dodatne korake da biste mu pomogli da se prilagodi novom bratu ili sestri ako odlučite da imate drugo dete.

3. Možemo li priuštiti sebi još jednu bebu?

Kada je u pitanju drugo dete iskustva kažu i da se troškovi za odgajanje deteta svake godine samo povećavaju – tako da i ovaj aspekt treba imati u vidu. Ne samo da treba da se osvrnete na dugoročne troškove, već da razmislite o kratkoročnim troškovima (uključujući troškove vođenja trudnoće, pelene, osnovne stvari za brigu o deci, šamponi za bebe, maramice, krema za pelenski osip i drugu opremu za bebe ili odeću koju nemate od prvog deteta). Poznavanje ovih cena može vam pomoći da odlučite da li ste sada finansijski spremni za drugo dete ili ipak treba da sačekate barem godinu dana da preispitate svoje finansije.

4. Da li možemo da “primimo“ drugo dete?

Dolazak novog člana u vašu porodicu mogao bi zahtevati neke fizičke promene. Vaša kuća sa 2 spavaće sobe možda će morati da izgubi ustaljeni kućni red ili će deca možda alternativno deliti sobu. Možda ćete morati da kupite dvostruka kolica da bi se oba deteta mogla voziti u isto vreme. Zadnje sedište malog automobila mora imati mesta za sitnice koje je potrebno osigurati u glomaznim autosedištima.

Vaša malena kuhinja koja je bila savršena za vašu tročlanu porodicu mora da napravi mesto za visoku stolicu. Razmislite o raznim promenama koje ćete morati da napravite kako ne bi bili šokirani kada na testu trudnoće vidite dve ružičaste linije.

5. Kako će drugo dete promeniti naš stil života?

Kako vam prvorođeno dete raste, dobijate malo više slobode. Kad dođe druga beba, vratićete se opet u prethodno “zauzeto“ stanje. Ustati i brinuti se o detetu nije više tako lako kao što je bilo.

Što se tiče vaših životnih promena, verovatno je da ćete morati da odložite neka planirana putovanja i odmore.

6. Kako će drugo dete promeniti našu porodicu?

Imati bebu zaista sve menja. To se ne odnosi samo na vaše prvo dete. Vaša porodična dinamika će se promeniti i sa drugim detetom.

Ako idete od jednog do drugog deteta, taj 100% fokus na vašem prvom detetu će sada biti podeljen. U početku će vam ta promena biti u korist druge bebe, jer ćete stalno menjati pelene i hraniti bebu. A kad imate slobodan trenutak za igru sa svojim prvim detetom, sve što ćete želeti je da spavate.

Lako je osetiti se preopterećenim jer sada pokušavate da vodite računa o potrebama dvoje dece u ista 24 sata koja ste oduvek imali. Čak i uz supružnika, ostale članove porodice i prijatelje, potreban vam je period prilagođavanja kako biste bili roditelj dvoje dece.

S vremenom će vam se vreme vratiti u ravnomerniji balans. Ali vaša porodična dinamika će se zauvek promeniti.

7. Koji je moj osnovni razlog za želju da imam drugo dete?

Zapitajte se zašto želite drugu bebu. Da li želite da vaše prvo dete ima braću i sestre? Da li volite ideju o negovanju novog malog bića? Da li imate osećaj da bi na praznoj stolici za vašim stolom trebalo da sedi neko drugi? Da li osećate pritisak da imate još jedno dete? Da li se brinete da bi vam ovo mogla biti poslednja šansa pre nego što ostarite da biste dobili drugo dete?

Možda se preplavljujete pitanjima zašto želite ili ne želite drugu bebu. Kad se sve svodi na to, koji je vaš osnovni razlog toga što želite da imate drugu bebu ili koji je vaš razlog broj jedan zbog toga što ne želite drugo dete?

8. Od trudnoće do hranjenja usred noći, da li sam spremna da to učinim iznova?

Bebe divno mirišu i veoma su mile. Sama pomisao na to biti oko slatkog novorođenčeta može biti “opojna“.

Kad sva ta zanesenost nestane, pogađa vas stvarnost. Morate biti dežurni u svako doba, nositi se sa vriskanjem bebe, biti duboko u prljavim pelenama i vrteti svoj raspored oko bebe. Počinjete sve iznova. Svaka faza za kojom niste bili tako zadovoljni, ponovo se pokreće. Sada imate više od jednog deteta o kome ćete se brinuti pre svega, a vaše sagorevanje bi moglo biti na horizontu.

Uz to, sada ste stariji. Možda je teže zatrudneti, a ako imate više od 35 godina, rizik od problema sa trudnoćom i pobačaja može biti veći. Ako vam je potreban tretman plodnosti ili imate komplikacije, budite sigurni da ćete još uvek biti tu za svoje prvo dete.

9. Kako ću se osećati ako nemam drugo dete?

Često razmišljamo o tome kakav bi bio naš život kada bismo mu nešto dodali. Ovog puta, razmislite o svom životu ako niste nešto dodali, kao što je drugo dete, svojoj porodici. Možda ćete se osećati kao da je vaša porodica kompletna sa jednim detetom ili se osećate kao da vam nedostaje neko koga još niste upoznali.

Ovo jednostavno pitanje može otkriti niz emocija, od žaljenja do olakšanja. Istražite ove emocije jer vam mogu iskreno pokazati kako se stvarno osećate kada imate dete.

10. Da li zaista želim da imam drugo dete?

Da li zaista želite da imate još jedno dete? To je najvažnije pitanje i potrebno je biti potpuno iskren prema sebi.

Pritisak okoline, pokušaj da se spasi brak, dosada i otkucani sat plodnosti mogu vas naterati da mislite da želite da imate drugo dete. Uklonite sve ove spoljašnje uticaje i preispitajte se. Da li želite da imate drugo dete?

Samo zapamtite, nema tačnog ili pogrešnog odgovora. Svaka porodica je jedinstvena. Vaša odluka da odgajate jedno dete ili punu kuću dece je ono što treba da bude ono što VI zaista želite za vas i vašu porodicu.