Roditelji kao uzorDeca uče kako da razmišljaju o svojim telima i sposobnostima vođeni onim što Vi kažete ili učinite.

Ona su sklona da oponašaju Vaše akcije.

Najbolji način da naučite Vašu decu zdravim navikama nije da ih kažnjavate ili nagrađujete, već da i sami budete model ponašanja koje očekujete od njega.

Postavljanje dobrog primera će im pomoći da budu srećni i da održavaju zdravu težinu.

Da li treba i Vi da se promenite, odnosno Vaš način ponašanja? Učinite to.

Možete  to činiti zajedno.

Loša navika br. 1

Kritikovanje sebe pred detetom


Kritikujući sebe šaljete detetu poruku da se samopouzdanje i samopoštovanje zasniva na tome  kako Vam stoje farmerke ili koliko ste teški.

Deca ( naročito ženska) mogu biti pod uticajem onoga što njihove majke govore.

To ih može navesti da im se ne sviđa ono što vide u ogledalu, što dovodi u pitanje njihovo samopouzdanje i sliku o svom telu.

To ih može gurnuti u nezdrave navike kao što su jo-jo dijete i poremećaj u ishrani.

Loša navika br 2

Ishrana vođena emocijama

Ako jedete da biste osećali bolje, kada ste tužni ili razočarani, na taj način šaljete detetu lošu poruku – pokazujete mu da je jedenje način da se osećate bolje, umesto da u tim situacijama reaguju drugačije.

Zato, umesto toga, neka vide da razgovarate sa prijateljima ili idete u šetnju da biste se osećali bolje.

To će zasnovati zdrave navike i reakcije na stres.

Loša navika br. 3

Preterano slanje poruka, e-mailova i razgovaranje  telefonom

Nije fer reći detetu da ne šalje poruke preko mobilnog telefona kad ste za stolom i večerate, ako to i sami činite.

Ono što činite šalje jaču poruku od onoga što kažete!


Postavite porodična pravila kada je elektronska komunikacija u pitanju. Vi se takođe morate držati njih, da bi to pravilo zaživelo.

Deca koja provode previše vremena pred kompjuterskim ekranom imaju problem sa pospanosti, školskim performansama i težinom.

Deca koja jedu sa porodicom za porodičnim stolom imaju manju šansu da pate od gojaznosti.

Loša navika br. 4

Isticanje materijalizma i površnost

Većina devojčica voli da se sređuje i oblači haljinice na žurkama za decu. Međutim,  budite oprezni. Dečije žurke nikad ne bi smeli da stavljete na prvo mesto,  ispred kvalitetno provedenog vremena sa porodicom.

Ukoliko, uz to, preterano pričate o tome i pravite veliku famu oko toga šta će devojčica obući za žurku, gurate je u ponašanje koje Vam se kasnije neće svideti.

Uvedite “vreme za devojke”, da zdrave navike učinite atraktivnim.  Idite zajedno u šetnju, učite je nekom sportu. Ona će tako naučiti da može da bude snažna i moćna. Pored toga, biće aktivna, a aktivnost  je veliki oslobodilac stresa.

Ne govorite joj samo da je lepa, već da je pametna i ljubazna, kada se stvori prilika za to. Tako nećete staviti akcenat na fizički izgled, neće joj biti jedino važan.

Loša navika br. 5

Pijete alkohol da bi se oraspoložili, a dete ima priliku da to vidi

Ako ste došli kući posle lošeg dana na poslu, i kažete: “Treba mi piće,” pokazujete svom detetu da je alkohol način da se oslobodi od stresa.

Isto tako, pijenje velikih količina kafe da biste imali energije.

Umesto toga, pronađite zdravije načine da se oslobodite stresa i da se osećate bolje- pokušajte da vežbate, meditirate, ili sa nekim opuštajućim hobijem koji bi uključio celu porodicu. To su dobri načini da se opustite i dopunite energiju.

Loša navika br 6

Pravljenje od svega takmićenje

Ukazujući Vašem detetu da su druga deca ( komšije, drugari iz škole, rođaci) bolji sportisti od njega, i da treba da ih pobedi u tome, ne činite da ono ima zdrav motiv za bavljenje sportom.

Motiv mora da bude ispravan da bi se održao.

Najispravniji motiv je takmičenje sa samim sobom. Zato pohvalite svoje dete kada se trudi i ulaže napore da bude što bolje.

Neka ono vidi da vi uviđate da daje sve od sebe.

Razgovarajte sa  njim o neophodnosti toga da bude aktivno svaki dan i kako to omogućava da se osećamo dobro.

Pomozite mu u tome da se fokusira na igru van kuće i da se takmiči sa samim sobom,  jer je tako  vidi svoj napredak.

Loša navika br 7

Večito “prepucavanje”, džangrizavost

Ako se supružnici često raspravljaju i besne jedno na drugo, deca uče da je u redu i standardno tako se ponašati.  Sres je često okidač za iskazivanje argumenata.

Dobro se nosite sa stresom?

Ako ne, pokušajte sa istraživanjem tehnika upravljanja stresom.

Raspravljanje može da učini da se stres smanji samo na kratko. Kasnije biva još gore..

Pored toga, ispoljavanje stresa kroz svađu izaziva negativne efekte kod Vaše dece.

Stres takođe  povećava rizik od nastanka gojaznosti kod dece.

Loša navika br. 8

Ogovaranje

Kritikovanje nečijeg izgleda ili ponašanja može biti znak siromašnog samopoštovanja. Ako ste na pragu da prokomentarišete negativno o nekoj osobi, suzdržite se. Dete treba da nauči da ga interesuje njegov život i da se ne meša u tuđi.

Isto važi i za magazine koji se bave estradnom scenom i tračarijama. Umesto toga, izvedite dete u vožnju biciklom ili zajedno posetite prijatelje.

Savet

Kada uhvatite sebe da se ponašate na negativan način u prisustvu Vaše dece, ne ignorišite to i ne nadajte se da ona to nisu primetila. Ukažite im na svoju grešku. Iskoristite to kao poučan momenat.

Uključite Vašu decu u to, tako što ćete im reći da Vam kažu kada “opet to uradite”. Vi ćete tako više biti svesni svog ponašanja.

Studije su pokazale da porodice u kojima članovi međusobno pružaju podršku u održavanju zdravih navika, imaju puno više uspeha u tome.