Kondomi
Ako se pravilno koristi, kondom može zaustaviti širenje mnogih seksualno prenosivih bolesti (ali ne svih),  koje se prenose preko sperme i drugih telesnih tečnosti prilikom odnosa, uključujući oralni i analni odnos.

Zašto kondomi nekad nisu efikasni?

Ako se kondom ne koristi pravilno,  može da pukne i da dovede do prenosa raznih polno prenosivih bolesti i trudnoće. To je ogroman problem, jer, u suštini, dovoljno je da se desi jednom i možete biti inficirani. Još jedan faktor koji doprinosi širenju polno prenosivih bolesti visokog rizika su dezinformacije. Generalno ljudi misle da ako koriste kondom neće dobiti ni jednu bolest. Kada se pravilno koristi, kondom je vrlo efikasan u zaustavljanju širenja određenih polno prenosivih bolesti kao što su hlamidija, gonoreja, HIV, i većina tipova hepatitisa, ali nije veoma efikasan u zaštiti od bolesti kao što su Herpes Simplex Virus tipa 1 i 2, HPV-a(humani papiloma virus) koji je uzročnik genitalnih bradavica i raka grlića materice, stidne vaši, i  šuga.
Razlog što se ove bolesti prenose preko kondoma je taj što se one ne prenose putem seksualnih tečnosti, već kroz kontakt ljudske kože. HPV je jedna od najrasprostranjenijih polnih bolesti, a prenosi se kada koža jednog polnog organa dodirne kožu drugog polnog organa. Isto se prenosi i herpes, još jedna neizlečiva bolest, baš kao i HPV. Šugarac i pubične vaši su parazitski insekti koji se hrane ljudskim telom i prenose se  dužim kontaktom sa bolesnom osobom, ili kontaktom sa garderobom ili posteljinom obolelog.