Da li je tačno ili netačno da imati seks tri ili četiri dana pre ovulacije, a onda tek posle ovulacije, povećava šanse da rodite devojčicu?

Odgovor je: Netačno. Možda ste čuli za nekoliko metoda kojima se može uticati na pol deteta, odnosno na to da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu. Istina je da jednostavno ne postoje naučni dokazi koji bi podržali bilo koju od ovih metoda.

Odakle ljudima uopšte ideja da mogu da utiču na pol bebe tako što će tajmirati seksualni odnos? Istraživali smo malo i pronašli smo odgovor. Ova teorija ima svoje začetke u činjenici da svaka ćelija sperme nosi genetski materijal za proizvodnju dečaka ili devojčice i da „ženski “ ( x hromozom ) spermatozoidi imaju tendenciju da budu veći, sporije se kreću, i duže žive od svojih “ muških “ ( y hromozom ) kolega .

Na osnovu ovih činjenica nastala je pretpostavka da ako žena zna kog dana će da ovulira – odnosno kada će da oslobodi jajnu ćeliju – i tajmira seks samo nekoliko dana pre ovulacije , ženski spermatozoidi će verovatnije biti prisutni kada se jajna ćelija spusti u jajovod, dok muški spermatozoidi neće doživeti da sretnu jajnu ćeliju. S druge strane, ako se vodi ljubav dan pre ovulacije, dan posle ovulacije ili na dan ovulacije žena će verovatnije roditi dečaka nego devojčicu.

Postoje dva problema sa ovom teorijom. Prvo, medicinska istraživanja nisu dokazala da je to tako. I drugo, ograničavanje seksa isključivo na dan ovulacije može da smanji šanse za začeće bilo kog pola – dečaka ili devojčice.

Savet parovima koji pokušavaju da zatrudne je da imaju seks svaki dan ili svaki drugi dan tokom perioda ovulacije žene. I ne zaboravite da se opustite i da uživate.

Da li i vi imate neku teoriju? Da li ste čuli za neku zanimljivu teoriju o tome kako roditi muško ili žensko dete?