Menopauza je period u životu žene kada ona više nije u stanju da rađa decu. Razlog su promene hormona u telu. Dakle, šta to znači kada žena zatrudni nakon menopauze? Da li je je to onda stvarno bila menopauza?

 

menopauza

Šta se dešava u menopauzi?

Menopauza drastično menja telo žene. Kada dođe do menopauze, žena više ne dobija mesečni menstrualni ciklus. Razlog je što hormoni koji su okidači ovulacije i trudnoće nisu više tako jaki u telu kao što su bili kada je žena bila dvadeset godina mlađa. Estrogen i progesteron se manje luče, a to dovodi do nemogućnostida žena zatrudni. Nastupanje menopauze traje od pet do deset godina i žene u tom periodu i dalje imaju šanse da ostanu trudne.
U menopauzi, nivoi hormona će pasti, ali u nekim trenucima dešva se da nivoi hormona porastu. Tada žensko telo može biti u stanju da i dalje začne dete, pa žena može ostati trudna tokom menopauze.

Sprečavanje trudnoće posle menopauze

U cilju sprečavanja trudnoće posle ili za vreme menopauze, treba koristiti zaštitu. Ženama u četrdesetim godinama i starijim se ne preporučuje uzimanje kontraceptivnih pilula, već je verovatnije da će lekar predložiti korišćenje dijafragme, spirale ili podvezivanje jajovoda. Tu su naravno i kondomi kao sredstvo zaštite od trudnoće.

Zatrudnjivanje u menopauzi

A ako žena odluči da želi da ima bebu, a već je prošla kroz menopauzu, postoje načini da to i ostvari. One mogu koristiti jajne ćelije donora. Ali za njih ipak postoji veći rizik od fetalnih problema nego kod mlađih žena. Rizici uključuju infekcije, embolije i krvarenja. Moždani udari i napadi takođe su češća pojava kod starijih žena. Postoje i rizici za bebu.

Da li ću ikada moći da prestanem da koristim kontracepciju?

Ono što mnoge žene žele da znaju je da li će ikada biti sigurne da ne moraju da koriste kontracepciju, čak i nakon što su prošle kroz menopauzu. Ovu informaciju vam može reći samo vaš lekar na osnovu vaših simptoma i zdravstvene istorije. U većini slučajeva, prestanak korišćenja kontracepcije može da nastupi posle perioda od oko deset godina nakon što su počeli simptomi menopauze. Dakle, ako ste još uvek u menopauzi, koristite zaštitu.