Ako penetracija traje samo nekoliko sekundi (odnosno muški polni organ bude u ženskom polnom organu samo nekoliko sekundi), da li mogu ostati u drugom stanju?

Svaki put kada muški polni organ dođe u direktan kontakt sa vaginalnim područjem, postoji šansa za trudnoću. Verovatnoća je izuzetno niska u odnosu na odnos tokom koga muškarac izbaci spermu u vaginu, ali rizik i dalje postoji. Prenos polno prenosivih bolesti takođe se može desiti preko bilo kakvog kontakta kože muškog polnog organa i sluzokože vagine.

Može li se desiti trudnoća ako žena i muškarac upražnjavaju „suvi seks“? (kada ne postoji penetracija, tj. muški polni organ ne uđe u vaginu, ali dolazi do dodira kože genitalija)

Opet, kad god dođe do kontakta muškog polnog organa i vagine, postoji mali rizik od trudnoće, kao i rizik za prenos polnih bolesti. Sve što treba da se desi je da semena tečnost dospe do vagine.

Može li žena zatrudneti od predejakulacije?

Predejakulacija je tečnost koja curi iz muškog polnog organa pre nego što se desi ejakulacija. Svrha ove tečnosti je da smanji kiselost u uretri i obezbedi lubrikant za spermu koja se oslobađa kada dođe do ejakulacije. Većina momaka nemaju kontrolu nad njom i ne mogu da osete kada ona izlazi. Postoji mnogo konfliktnih podataka o tome da li ova tečnost sadrži spermatozoide koji mogu dovesti do trudnoće. Neke studije su zaključile da ne sadrži spermatozoide, dok druge tvrde suprotno.

Može li doći do trudnoće ako žena ne doživi orgazam?

Da, trudnoća može da desi čak i ako žena ne doživi orgazam. Orgazam nema veze sa tim da li je jajna ćelija spremna za oplodnju ili ne.

Može li sperma prolaziti kroz kroz odeću ili materijal?

Ako je odeća potpuno natopljena spermom i dođe u direktnan kontakt sa vaginom žene, postoji veoma mala šansa da sperma uđe u vaginu. Nijedna studija ne daje definitivan odgovor na ovu mogućnost.

Može li žena zatrudneti usled seksa u vodi?

Ako se odnos odvija u bilo kojoj vrsti vode, trudnoća je definitivno moguća. Seksualni odnos će omogućiti spermi da direktno dospe u vaginu, a voda spolja neće se mešati u ovaj proces.

Može li doći do trudnoće ako muškarac ejakulira u vodu?

Malo je verovatno da će mali spermatozoidi putovati kroz velike površine vode do vagine. Ako muškarac izbaci spermu u običnoj toploj vodi, sperma može da preživi nekoliko minuta. Ako se ejakulacija desi u vrućoj vodi, ili vodi ispunjenoj hemikalijama poput hlora, mehurićima ili drugim materijama, sperma ne bi mogla da preživi duže od nekoliko sekundi. U tom slučaju, skoro je nemoguće da dođe do trudnoće.

Mogu li ostati trudna od analnog seksa?

Trudnoća ne može da se desi usled analnog seksa, ali su vaginalni otvor i anus vrlo blizu, pa postoji šansa da sperma curi u vaginu i da oplodi jajnu ćeliju.

Ako muškarac ejakulira više puta, da li se smanjuje šansa da žena ostane u drugom stanju?

Broj puta ejakulacije može smanjiti količinu sperme u svakoj sledećoj ejakulaciji, ali i dalje postoje milioni u svakoj od njih. Svaka ejakulacija sadrži oko 2-5ml sperme, a svaki ml može da sadrži 100 miliona spermatozoida. To znači da čak i kod nekoga ko je ejakulirao nebrojeno puta, broj spermatozoida može i dalje biti visok, na primer 200 miliona. Samo jedan spermatozoid je dovoljan da se oplodi jajna ćelija.

Da li su spermatozoidi mrtvi kada dođu u dodir sa vazduhom? Da li kiseonik ubija spermu?

Ne, to je mit u koji mnogi ljudi veruju, ali to nije istina! Sperma je mrtva samo kada je suva. Samo tada spermatozoidi ne mogu da putuju do jajne ćelije. Spermatozoidi mogu da žive 3-5 dana ako su u toplom, vlažnom okruženju, kao što je grlić materice žene. Spermatozoidi se ne mogu vratiti u život kada se jednom osuše, čak i ako se sperma ponovo ovlaži!

Ako sumnjate da ste trudni, ne paničite. U većini ovih slučajeva, šanse za trudnoću su ipak male. Sledeći korak je praćenje simptoma trudnoće. Da budete 100% sigurni, uradite test na trudnoću. Možete ga kupiti u apoteci. Ali tek kad uočite da vam kasni menstruacija. Test na trudnoću može biti lažno negativan ako ga prerano uradite. Tek oko 10 dana nakon začeća test može pouzdano pokazati da li ste trudni.