Ne uzrokuje sva kozmetika starenje kože, a svakako ona nije i jedini uzrok starenja kože. Od sastojaka određenog kozmetičkog proizvoda zavisi da li će doprineti starenju kože ili ne. Preterana suvoća kože, oštećenja prouzrokovana slobodnim radikalima(nestabilnim molekulima u organizmu koji da bi povratili svoju stabilnost uzimaju elektrone od drugih ćelija koje čine nestabilnim i time oštećuju ćelije i dovode do starenja), preterana izloženost suncu, pušenje, smanjenje količine kolagena samo su neki od faktora koji se smatraju odgovornim za starenje kože. Sastojci koji se nalaze u kozmetici mogu dovesti do preterane suvoće i oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima.

Agresivna sredstva za čišćenje kože mogu je preterano isušiti. Nanošenje proizvoda koje podrazumeva zatezanje kože, naročito osetljive kože oko očiju, može da ošteti vlakna kolagena i smanji njihovu elastičnost. Gubitak elastičnosti dovodi do nastanka kesica ispod očiju i bora.

S druge strane, ako se proizvodi nanose pažljivo i ako sadrže sastojke koje je lako ukloniti sa lica, može zaštititi vašu kožu od najvećeg uzročnika bora- sunčevog zračenja. Najbolji proizvodii su oni koji su bazirani na cink oksidu i titanijum dioksidu. To su organska jedinjenja koja pružaju najbolju zaštitu od UVA i UVB zračenja jer reflektuju UV zrake i samim tim onemogućuju njihovu apsorpciju u kožu.

Dakle, ne radi se o tome da šminka uzrokuje bore, već određeni proizvodi i neke tehnike nanošenja šminke mogu prouzrokovati ili makar doprineti nastanku bora. Cink oksid i titanium dioksid ne poniru kroz slojeve kože kao što to čine mnoge druge hemikalije u sastavu proizvoda za zaštitu od sunca. Oni su dakle savršeno bezbedni i mogu čak sprečiti neke tipove raka kože.

Dakle, cink oksid i titanijum dioksid predstavljaju najjače borce protiv negativnih efekata sunčevog zračenja. Kako biste se još bolje zaštitili, koristite hidratantnu kremu protiv starenja pre nego što nanesete šminku. Proverite da li su sastojci u kremi bezbedni, prirodni i da li imaju antioksidantno dejstvo koje bi vas zaštitilo od dejstva slobodnih radikala.