Oni koji redovno vežbaju, a nadamo se da ih ima u većem broju, sigurno se zapitaju šta im je činiti kad navuku prehladu ili im je organizam slab. Istraživanja su pokazala, da nas bar tri puta godišnje u proseku zadese respiratorne infekcije, što nam može narušiti kontinuitet fizičke aktosti.

Kada ste prehlađeni, treba da obratite pažnju koji deo respiratornih organa je zahvaćeno. Ako je u pitanju deo iznad vrata, odnosno ako Vam curi nos ili Vam je grlo upaljeno ne treba prekidati aktivnosti. Naravno, etike radi treba voditi računa o ljudima koji su Vam u okruženju, pa se potrudite da prilagodite to vežbanje svom stanju. Najvažnije je, da pratite svoj organizam i intenzitet vežbi umanjite u pravcu svoje slabosti.

Kada vam je nos zapušen, energija znatno umanjena, vežbanje može mnogo pomoći. Šetnja, i to brzim hodom može da Vam odčepi sinuse i pokrene cirkulaciju.

Međutim, ukoliko se respiratorna infekcija proširi na donje disajne puteve (pluća), osećate groznicu, imate veoma visoku temperaturu, stomačne probleme, izraženu opštu slabost treba se umiriti i staviti fizičke aktivnosti na “stand by”, dok ne osetite poboljšanje.

Da biste održali kontinuitet, a samim tim preventivno uticali na svoje zdravlje i izbegli infekcije disajnih puteva, veoma je važno da imate uravnoteženu ishranu, hidriran organizam tj. da uzimate puno tečnosti, održavate higijenu ruku i imate zdrav san. Momenti relaksacije su isto bitni, pa pronađite ih za sebe u bilo kom obliku.

Pratite svoj organizam, on itekako zna da Vas usmeri i pokaže svoju jačinu ili slabost u datom trenutku.