Brojna istraživanja pokazala su da šetnja umerenog intenziteta nakon obroka, i to naročito nakon večere, ostvaruje pozitivan uticaj na sniženje nivoa triglicerida, kao i šećera u krvi kod ispitanika.

Takođe, ovakva fizička aktivnost pospešuje varenje, podstiče sagorevanje kalorija i tako doprinosi procesu mršavljenja.

Slede zdravstvene pogodnosti šetnje nakon obroka:

Snižavanje vrednosti triglicerida u krvi

Visoke vrednosti triglicerida u krvi predstavljaju riziko-faktor za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti, među kojima su najčešće zastupljene ishemijske bolesti (angina pectoris, infarctus myocardii-srčani udar, infarctus cerebri-moždani udar).

Studije su pokazale da je fizička aktivnost, sprovedena u vidu šetnje umerenim tempom, potisnula očekivano podizanje koncentracije triglicerida u krvi kod ispitanika, i to nakon obroka koji je sadržao visoke vrednosti masnoća.

Ubrzanje metabolizma

Pored kontrole kalorijskog unosa, koja se sprovodi u cilju regulacije telesne težine, redovno sprovođenje fizičke aktivnosti umerenog intenziteta predstavlja veoma važnu kariku u procesu ubrzanja metabolizma.

Studije su  potvrdile da šetnja nakon obroka ubrzava crevnu peristaltiku i tako podstiče proces varenja hrane.

S obzirom na višestruku povezanost metaboličkih procesa sa svim ostalim procesima u organizmu, šetnja nakon večere savetuje se i kao pomoć regulaciji funkcije svih organskih sistema.

Bolji san

Navika odlaska na spavanje nakon večere je odavno potvrđena kao vrlo štetna po zdravlje. Međutim, čak i 10 min hoda nakon ovog obroka čini veliku razliku.

Na ovaj način pospešuje se cirkulacija krvi i ostvaruje antistres efekat, koji je naročito značajan u ovim, večernjim satima.

Snižavanje nivoa šećera u krvi kod kliničkih i subkliničkih slučajeva dijabetesa

Istraživanja su potvrdila da je kod odraslih osoba prekomerne telesne težine, koje su imale insulinsku rezistenciju, nakon 15 min hoda posle svakog obroka, došlo do opadanja vrednosti šećera u krvi na dnevnoj bazi.

Gde ćete večeras u šetnju?