Postoji jedna stvar koju nikada ne želite da nosite na odmor sa sobom: menstruacija. S onzirom da se približavaju letnja putovanja, potpuno je razumljivo što želite da odložite menstruaciju.

Razumemo da je primamljivo preskočiti menstruaciju s vremena na vreme, ali da je to bezbedno? Meri Džejn Minkin, lekar, i profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Jejl kaže da jeste. Ako ste dobar kandidat za korišćenje kontraceptivnih pilula, odnosno lekar vam je prepisao pilule, nemate visok krvni pritisak koji je nekontrolisan, niste stariji od 35 godina i niste pušač – onda ste dobar kandidat za izbegavanje menstruacije.

Naravno, samoinicijativno preduzimanje koraka da se odloži ili preskoči menstruacija može dovesti do nelagodnih posledica. Mnoge žene iskuse blago krvarenje iako uzimaju pilule za kontracepciju da bi odložile menstruaciju. Ovo nije opasno po zdravlje, već je samo neprijatno. Veća je verovatnoća da se desi blago krvarenje ako ste tek počeli da koristite kontraceptivne pilule, ako ste na trofazičnim pilulama (kod kojih nivo hormona varira od nedelje do nedelje), i ako odlažete menstruaciju duži vremenski period.

Ono što je dobra stvar je da preskakanje ili odlaganje menstruacije neće smanjiti efikasnost kontraceptivnih pilula. Kada potrošite sve neaktivne kontraceptivne pilule (šećerne, nehormonske pilule) kako biste dobili menstruaciju, važno je da nastavite da uzimate narednu turu pilula u narednih sedam dana kako biste se zaštitili od trudnoće. Ako zaboravite da započnete novi ciklus na vreme, koristite dodatno kontraceptivno sredstvo za sledeću nedelju kako biste bili sigurni da ste zaštićeni od trudnoće.

Razmišljanje o preskakanju menstruacije? Evo šta treba da znate:

Ako uzimate pilule: Možete preskočiti nedelju neaktivnih pilula i odmah započeti da uzimate novu kutiju pilula.

Ako želite četiri ili manje menstruacija u godini: Iako ne postoji tačno određeno vreme koliko možete odlagati menstruaciju, novije kontraceptivne pilule posebno su napravljene da dobijate menstruaciju jednom u tri meseca. Postoji i jedna nova kontraceptivna pilula uz koju se ima menstruacija samo jednom godišnje. Samo zapamtite da je verovatnije da ćete imati blago krvarenje ako koristite neki od ovih metoda za dugoročno odlaganje menstruacije.

Ako imate preko 35 godina / pušite / imate nekontrolisano visok krvni pritisak, razgovarajte sa svojim lekarom pre korišćenja kontracepcije za preskakanje ili odgađanje menstruacije. Ovi faktori mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, moždanog udara ili srčanog udara, tako da treba da budete oprezni ako spadate u jednu (ili više) ovih kategorija.