U današnje vreme mnogi proizvodi su obogaćeni vitaminima, na primer flaširana voda, sokovi, pa čak i neki slatkiši. Neko će reći da je to dobra stvar, jer se tako nadoknađuje nedostatak vitamina koje ne unosimo kroz ishranu.

Ali da li postoji opasnost od unošenja previše ovih važnih hranljivih sastojaka? I da li vam predoziranje vitaminima i mineralima može naškoditi?

Odgovor je da, ako redovno uzimate megadoze. Na primer, previše vitamina C ili cinka može prouzrokovati mučninu, proliv i grčeve u stomaku. Previše selena može da dovede do problema kao što su gubitak kose, gastrointestinalne probleme (probleme sa stomakom i želucem), zamor i blago oštećenje nerava. Previše vitamina B6 može negativno da utiče na vaše živce, a to su i posledice prevelikog unosa vitamina E.

Većina ljudi ne shvata da neće imati nikakve koristi od uzimanja više od preporučenih doza vitamina i minerala, i da će tako samo sebi naškoditi.

Još jedno bitno pitanje je da li vitaminima može isteći rok trajanja i da li je bezbedno uzimati ih ako se to desi.

Datum isteka roka vitamina je napisan na bočici ili kutiji sa razlogom. Datum isteka roka trajanja govori vam do kada su vitamini efikasni. Nemojte uzimati vitamine kojima je istekao rok trajanja jer su izgubili dejstvo. Ako ne možete da ih popijete pre nego što im istekne rok, kupujte ih u manjim količinama sledeći put.

Treba da znate i da neki suplementi sadrže kofein, a da to nije navedeno u sastojcima ispisanim na bočici ili kutiji.

Stvar je u tome da je kofein prirodni alkaloid u više od 60 biljaka ( uključujući čaj i kafu) i u u derivatima nekih biljaka kao što su guarana, Yerba Mate, i biljka Kola (latinski Cola) i ekstrakt zelenog čaja. Svi oni dakle sadrže kofein.

Dijetetski suplementi – uglavnom za gubitak težine i za sportiste često sadrže kofein. U jednom istraživanju utvrđeno je da:

Od 53 analiziranih proizvoda , njih 27 je sadržalo od 100 do 200 mg kofeina (što je jednako količini kofeina u jednoj do dve šolje kafe od 2,5 dl).

Jedanaest proizvoda su sadržali količinu kofeina koja se nalazi u dve do četiri šolje kafe .

Jedanaest proizvoda su sadržali količinu kofeina kao u četiri do šest šolja kafe .

Četiri proizvoda sadržali su količinu kofeina kao u sedam do osam šoljica kafe .