Šta je čaj od kombuhe? Da li ima bilo kakve koristi za zdravlje ?

Čaj od kombuhe je fermentisan napitak napravljen od čaja, šećera, bakterija i kvasca. Iako ga ponekad nazivaju čaj od gljive kobuhe, kombuha nije gljiva – to je kolonija bakterija i kvasca. Čaj od kombuhe se pravi tako što se kolonija doda šećeru i čaju i pusti se da fermentira. Tečnost koja nastaje sadrži sirće, B vitamine i niz drugih hemijskih jedinjenja.

Zdravstvena korist koja se pripisuje čaju od kombuhe je stimulacija imuniteta, prevencija raka i bolje varenje i funkcija jetre. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji bi podržali ove tvrdnje.

Međutim, zabeležena je pojava neželjenih efekata kao što su uznemireni želudac, infekcije i alergijske reakcije kod ljudi koji piju čaj od kombuhe. Čaj od kombuhe se često pije u domovima u nesterilnim uslovima, zbog čega dolazi do velike verovatnaće da će se pokvariti. Ako se čaj sprema u keramičkim čajnicima, trovanje olovom može da bude problem – kiseline u čaju mogu izvući olovo iz spoljašnjeg sloja keramičke posude.

Ukratko, ne postoje dobri dokazi da čaj od kombuhe povoljno utiče na zdravlje na načine koje smo pomenuli gore u tekstu, dok dokazi o problemima pri korišćenju postoje. Treba sačekati dodatna istraživanja pre nego što se počne koristiti ovaj čaj.